Allt fler förvaltare tvivlar på USA

Trots att världsindex backat svarar de 260 som Merrill Lynch tillfrågat att aktier är rätt värderade. Bara 24% tror att aktier kommer att ge över 10% det närmaste året.

Jonas Lindmark 2002-02-12 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn
Merrill Lynch senaste undersökning av fondförvaltarnas framtidstro gjordes mellan 31 januari och 7 februari och offentliggjordes i dag. Den här månaden kommer svaren från 260 fondförvaltare, som tillsammans har direkt ansvar för att förvalta över 7.000 miljarder kronor.

Precis som tidigare tycker jag att den mest intressanta frågan är ”Vilken aktiemarknad tycker du, relativt de andra, är mest övervärderad och vilken är mest undervärderad?” Andelen fondförvaltare som svarar att USA-aktier är mest övervärderade har stadigt ökat ända sedan i april förra året och är nu uppe i 62 procent. Japan behåller andraplatsen, 20 procent anger den här gången Tokyobörsen som mest övervärderad.

Asien, Latinamerika och Östeuropa

När det gäller mest undervärderad aktiemarknad anger flest för tredje månaden i rad ”emerging markets”, alltså Asien, Latinamerika och Östeuropa. Andelen har ökat till 37 procent, från 25 procent i december och 19 procent i oktober. Tidigare var det Europa som flest pekade ut som ”mest undervärderad”, men andelen har minskat från 24 till 20 procent på två månader. Fortfarande är Europa dock tvåa, medan bara 5 procent anger USA som favorit.

När det gäller valutor har euron tappat lite av sin starka ställning hos fondförvaltarna, men fortfarande är det 47 procent som anger euron som favoritvaluta, mot 40 procent för dollarn. Minst populär bland de stora valutorna är ända sedan i april den japanska yenen.

De avslöjanden om bristfällig bokföring som kommit efter konkursen för det amerikanska energibolaget Enron har kraftigt sänkt tilltron till kvaliteten på USA-företagens vinster. Andelen som anser att deras vinster håller högst kvalitet har minskat från 57 procent i början på januari till 37 procent nu. Kombinerar man detta med att rekordmånga, som sagt ovan, anser att USA-aktier är mest övervärderade och att halva världens börsvärde finns i USA, så är det inte konstigt att inställningen till aktier är försiktig.

Aktier rätt värderade

Trots att världsindex för aktier har backat i snitt 6 procent från början på januari till början på februari, så svarar fondförvaltarna i genomsnitt att aktiemarknaderna är rätt värderade. Och även i februari är det ganska få (24 procent, mot 36 procent i november) som tror att aktier globalt sett kommer att ge över 10 procent avkastning det kommande året. Läser man vidare i undersökningen så upptäcker man att problemet i första hand är att aktierna är så dyra i förhållande till vinsterna (p/e-talen är höga).

För netto 87 procent tror att den globala ekonomin kommer att förbättras det kommande året och netto 84 procent tror att företagens vinster kommer att stiga, men ändå är förvaltarna alltså inte särskilt positiva till aktier. Förklaringen är rimligen att aktiemarknaderna steg så kraftigt under fjärde kvartalet förra året, vilket innebär att förbättringarna i år redan är intecknade i dagens aktiekurser.

Bild av vad ”marknaden” tror

Notera att man knappast kan få säkra prognoser med denna typ av undersökning, även om alla svarar ärligt, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Istället är undersökningen intressant genom att majoritetens svar ger en bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden.

Poängen är att den som lyckas förutspå när majoriteten har fel, kan tjäna rejält på det. Till exempel verkar det troligt att amerikanska aktier skulle falla kraftigt om den globala lågkonjunkturen fortsätter mer än 12 månader, medan japanska aktier borde återhämta sig rejält om det skulle komma en positiv överraskning i Japan.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar