Ännu fler tror på Asien

Årets fjärde omgång av ”European Fund Trends” visar att andel som tror att Asien blir vinnare de närmaste 12 månaderna ökat ytterligare och nått 50 procent.

Jonas Lindmark 2002-05-03 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad skickar Morningstars redaktioner i Europa ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondföretagen i varje land. Den senaste undersökningen gjordes i mitten på april och den här gången är det 61 fondföretag som har svarat.

Kanske den mest intressanta frågan är ”Vilken aktiemarknad tror du kommer att ge högst avkastning de kommande 12 månaderna?”, eftersom den tvingar fondcheferna att välja – de kan bara peka ut en vinnare. Och svaret har ända sedan i januari varit häpnadsväckande tydligt, och allt entydigare för var gång. Den här gången är det 50 procent som pekar ut Asien som vinnare, upp från 43 procent förra gången.

Skiljer sig

Svaren på de flesta frågor är sig lika från förra gången, förändringarna ligger nästan alltid inom den statistiska felmarginalen (resultaten i april jämfört med föregående månad finns som pdf-fil, se länk). Samtidigt är det tänkvärt att svaren på frågorna om marknader och avkastning stadigt skiljer sig från de som ges i motsvarande undersökning av Merrill Lynch (”Global Fund Manager Survey”). Det kan bero på annorlunda formulerade frågor, att vi enbart frågar förvaltare i Europa, eller att de fondbolag vi tillfrågar i snitt är betydligt större.

Oavsett vilket så visar skillnaderna att det är svårt att veta hur pålitliga resultaten är. Och det är väl inte så konstigt, dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden. Och om man själv gissar annorlunda och får rätt, så brukar det ge hög avkastning när väl "marknaden" upptäcker att den gissat fel.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar