Förvaltarna spådde återhämtning

Rekordmånga fondförvaltare ansåg förra veckan att aktier var undervärderade, enligt Merrill Lynchs undersökning. En stor återhämtning skedde dock redan innan resultaten offentliggjordes.

Jonas Lindmark 2003-03-19 | 12:28
Facebook Twitter LinkedIn
Den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch gör varje månad undersökningen "Global Fund Manager Survey", som är ett bra verktyg för att få en bild av vad världens fondförvaltare tror om framtiden. Den här månaden kom svaren från 303 fondförvaltare, som tillsammans förvaltar cirka 6.300 miljarder kronor. Svaren lämnades under perioden 6 till 13 mars och resultaten offentliggjordes igår eftermiddag.

Återhämtning

Förra månaden lyfte Merrill Lynch fram sex extrema svar i sammanfattningen av resultaten, som innebar ett rekord i hur negativa fondförvaltarna är till risktagande. Då var slutsatsen att om aptiten på risk ökar

, oavsett vad detta beror på, så ger det sannolikt en kortsiktig återhämtning på världens aktiebörser.

Den här månaden var svaren i flera fall ännu mer extrema. Andelen fondförvaltare som svarade att världens aktiemarknader är undervärderade nådde för första gången över 50 procent, medan bara 12 procent påstod att aktier globalt sett var för dyra. I snitt svarade fondförvaltarna att aktiemarknaderna är 9 procent undervärderade.

Redan skett

En stor del av återhämtningen har dock redan skett. MSCI världsindex nådde en botten den 12 mars, dagen innan de sista svaren lämnades, och har därefter på en vecka stigit 8,2 procent. Tydligast är den branta återhämtningen i USA, där börserna nu nästan är tillbaka på nivån vid årsskiftet.

Därmed visar sig mönster som i oktober, att när Merrill Lynch offentliggör undersökningen, så har svaren till stor del redan tappat sin aktualitet. Nu i mars är detta extra tydligt, eftersom USA:s krigsförklaring mot Irak kom den 17 mars, efter att de sista svaren lämnades, men innan Merrill Lynch offentliggjorde resultaten.

Det är förstås ingen nyhet att man inte kan få säkra prognoser med denna typ av undersökning, även om alla svarar ärligt, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger ändå ofta en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden. Den här gången har dock den snabba utrikespolitiska utvecklingen och börsernas reaktion på USA:s krigsförklaring gjort att fondförvaltarnas åsikter förra veckan redan är historia.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar