Så hanterar du dollarnedgången

Tre fjärdedelar av fondförvaltarna i Europa tror att USA-börserna kommer att stiga, men samtidigt tror de att dollarn kommer att falla. Valutasäkring är lösningen.

Jonas Lindmark 2004-11-26 | 9:58
Facebook Twitter LinkedIn
Morningstars redaktioner i Europa skickar varje månad ut en gemensam enkät till cheferna hos några av de största fondförvaltarna i tolv olika länder. Den senaste omgången av "European Fund Trends" gjordes fram till den 22 november och 48 fondföretag har svarat. I genomsnitt förvaltar de 460 miljarder kronor och har 86 olika fonder var.

Hela 72 procent av de fondföretag som har svarar den här månaden säger att en investering i amerikanska aktier kommer att vara framgångsrik det kommande året och 79 procent tror på positiv avkastning de närmaste tre åren. Men det är mätt i dollar, så investerare i Europa behöver även ta hänsyn till hur dollarkursen kommer att utvecklas.

Dollarn kommer att falla

Ännu fler, 84 procent, svarar att dollarn kommer att ha fallit ytterligare mot euron om tolv månader. Utvecklingen för dollarkursen tre år framåt är betydligt mer oklar, 51 procent svarar att dollarkursen då kommer att vara lägre än idag, men 49 procent tror att den kommer att vara högre. Ännu fler tror att dollarn kommer att falla i relation till den japanska yenen.

De flesta anger det stora underskottet i USA:s bytesbalans med omvärlden som den främsta förklaringen till den svaga dollarn. Detta problem framhölls också av Alan Greenspan, chef för centralbanken Federal Reserve, när han höll ett tal i Tyskland den 19 november: ”Det verkar övertygande, givet storleken på underskottet i USA:s bytesbalans, att aptiten på ytterligare dollarreserver någon gång kommer att minska.”

Att valutasäkra eller inte

Investerare bör därför ta hänsyn till den inverkan som ändrade valutakurser skulle kunna ha på deras fondsparande. Information om en fond har valutasäkrat investeringarna i USA är det som flest fondförvaltare anser är viktigast att ta reda på. Om fonden inte har valutasäkrat, så kan investerare som misstror dollarn själva valutasäkra genom att sälja motsvarande mängd dollar på termin (via sin bank eller en valutamäklare på internet).

Hela undersökningen finns som vanligt som pdf-fil (länk ovan till höger). Fast tänk på att svaren om framtiden inte är pålitliga prognoser. Dels är det svårt att spå framtiden, dels kan det finnas en tendens att fondcheferna passar på att (anonymt) prata upp aktier som de äger mycket av (som de kanske är på väg att sälja). Fast huvudproblemet med alla sådana här undersökningar är att man frågar alla, både vinnare och förlorare. Därmed ger undersökningen främst en bra bild av vad "marknaden" tror om framtiden.
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar