Fortsatt ökad pessimism

De senaste två månaderna har andelen fondförvaltare som svarar att världen är på väg ned i en lågkonjunktur ökat från 39 till 52 procent, enligt senaste omgången av Merrill Lynch globala undersökning.

Jonas Lindmark 2005-05-17 | 15:50
Facebook Twitter LinkedIn
Varje månad gör den amerikanska investmentbanken Merrill Lynch en undersökning för att ge en bild av vad fondförvaltarna tror om framtiden. Den senaste omgången av "Global Fund Manager Survey" genomfördes under perioden 6 till 12 maj och svaren offentliggjordes i dag. De globala frågorna har besvarats av 246 fondförvaltare som tillsammans förvaltar cirka 5.000 miljarder kronor.

Majoritet pessimister

Redan i höstas var det drygt en tredjedel av fondförvaltarna som svarade att konjunkturnedgången globalt sett har börjat (se ”2005 börjar nästa lågkonjunktur”, länk till höger). Men den senaste månaden har denna andel tagit e

tt avgörande kliv uppåt från 43 till 52 procent, vilket betyder att det nu är en majoritet pessimister. I februari var andelen som svarade att världen var på väg ned i en lågkonjunktur 37 procent och i mars 39 procent, vilket betyder att det är tredje månaden i rad som andelen pessimister ökar.

Andelen som svarar att vi är mitt i en högkonjunktur har samtidigt minskat från 57 till 44 procent. Förklaringen till de ändrade svaren är troligen att den ekonomiska statistiken visar på svagare tillväxt i flertalet stora länder och att centralbanken i USA tvingas av ökande inflation att fortsätta strama åt med högre styrränta.

Även många av de andra svaren visar en ökad pessimism. Andelen som tror att tillväxten i världsekonomi kommer att minska de kommande tolv månaderna har på två månader ökat från 32 till 53 procent. Andelen som tror att börsföretagens vinster kommer att försämras har på två månader ökat från 38 till 55 procent. Andelen som föredrar aktier i stora bolag (som brukar ses som tryggare i dåliga tider) har ökat till 69 procent, medan bara 9 procent nu i maj föredrar småbolag.

Sällan eniga

Svaren i undersökningen publiceras på internet (se länk ovan till höger). Notera att det är sällan som fondförvaltarna är ens i närheten av eniga. Normalt är det drygt hälften som tror på en utveckling och knappt hälften som tror motsatsen. Det talar för att vara mycket försiktig vid tolkningar av svaren.

Tänk dessutom på att även om alla svarar ärligt kan man inte få säkra prognoser med denna typ av undersökning, eftersom man frågar alla typer av fondförvaltare, både bra och dåliga. Men majoritetens svar ger ändå ofta en bra bild av vad ”marknaden” just nu tror om framtiden. Fast de största vinstmöjligheterna får den som tror att marknaden har fel och vågar gå mot strömmen.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar