Ge mig exempel på Lindmarks lögner

Jonas Lindmark räknar avsiktligt fel och ljuger för att få en bra story, enligt en anonym kommentar i tidningen Fondbranschen. Ge konkreta exempel direkt till mig, önskar Morningstars VD.

George Sallfeldt 2009-02-19 | 0:31
Facebook Twitter LinkedIn

I nummer 1/2009 av Fondbranschen finns en kartläggning av Sveriges tio främsta fondjournalister. Aktörer i fondbranschen har fått sätta betyg på journalisterna på en skala 1-5 och tidningen har valt några av branschens kommentarer. Om Morningstars redaktör Jonas Lindmark står:

”Den kanske mest egocentriske och högljudda. Men också minst noggranne. Räknar si och så för att få sin story igenom. Storyn tycks verka viktigare än sanningen. Tråkigt.”
”Påläst men motarbetar hellre branschen än utvecklar den.”
”Tycker han gör en stor insats”


Under mina sju år som VD har jag flera gånger fått klagomål från fondbolag att Jonas Lindmark är alltför negativ mot just deras fonder eller onödigt kritisk mot deras sätt att informera. De som så önskat har alltid fått genmälen publicerade på Morningstars hemsida. I vårt arkiv finns totalt nio (samlade under nyckelordet ”Genmäle”).

Men det här är första gången som någon påstår att Morningstar redaktör avsiktligt räknar fel och ljuger. Jag tar mycket allvarligt på denna anklagelse, särskilt eftersom den är anonym och alltså omöjlig att bemöta direkt. Kärnan i Morningstars verksamhet är fonddata, som självklart ska vara korrekt beräknad och rättvist presenterad.

På fondspararnas sida

Samtidigt har Morningstar en redaktör som ibland subjektivt granskar och kommenterar fondbolagens verksamhet. Hans roll är viktig för att tydliggöra att Morningstar är en oberoende aktör som står på de enskilda fondspararnas sida och ska hjälpa dem att fatta bättre beslut när det gäller fonder och fondinvesteringar.

Trots att det i vårt arkiv finns artiklar som rimligen irriterat enskilda fondbolag har jag hittills varit övertygad om att majoriteten av fondbolagen är positiva till att Morningstar inte enbart ger tips om bra fonder, utan även kritiserar enskilda tveksamheter. Ungefär som att de idrottsmän som tävlar ärligt är positiva till dopingkontroller.

Ge mig exempel

Kommentaren i tidningen Fondbranschen visar dock att det kanske finns ett utbrett missnöje. Jag ber därför alla i fondbranschen som håller med om att Jonas Lindmark räknar fel och ljuger att skicka mig konkreta exempel på detta. Alla artiklar han har skrivit under sina åtta år på Morningstar finns i vårt arkiv (länk ovan till höger).

Skicka dessa exempel till george.sallfeldt@morningstar.se

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

George Sallfeldt  CEO Morningstar Sweden 2001-2018

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar