Åtta färska guldstjärnor

De förvaltare som både är vinnare under 2012 och har fonder med utmärkta långsiktiga resultat pekas ut när Dagens Industri och Morningstar delar ut guld, silver och brons i fem fondkategorier.

Jonas Lindmark 2013-01-21 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

För trettonde gången delar Dagens Industri och Morningstar ut utmärkelsen ”Årets stjärnförvaltare”. Samtliga finns i tabellen ”Vinnarna i Årets stjärnförvaltare 2012” (länk ovan till höger).


Det som främst skiljer ”Årets stjärnförvaltare” från konkurrerande utmärkelser är att vi sätter strålkastaren på de individer som förvaltar, medan andra ger priset till fonder eller fondbolag. Dessutom har vi tre steg i bedömningen, för att vinna krävs i de flesta fall både stark relativ avkastning jämfört med andra fonder i samma kategori det senaste året, hög riskjusterad avkastning de senaste 3 och 5 åren och att fondföretaget är kundvänligt (detaljerna finns i regelverket).


Ofta är det inte mycket som skiljer, och ibland är det lägre risktagande eller större kundvänlighet som väger tyngre än högst avkastning. Syftet är att uppmärksamma och belöna de individer som har lyckats bäst både på kort och på lång sikt, dels för att locka duktiga fondförvaltarna att kämpa ännu hårdare, dels för att hjälpa fondspararna att hitta fonder som ger bättre resultat i framtiden.


Vi ger denna gång utmärkelse i fem fondkategorier. Som vanligt har vi med det mest populära alternativen för att investera på aktiemarknaden med låg risk (globalfonder) men också Europafonder och de som enbart investerar i svenska aktier (både vanliga Sverigefonder och de som investerar i små/medelstora bolag). Dessutom har vi valt ut en ny grupp fonder som förra året gav svenska fondsparare högst avkastning och därmed mötte stort intresse från spararna och fick mycket uppmärksamhet i media: företagsobligationer.


Sverigefonder


Många av de förvaltare som syns mest i media sköter Sverigefonder eftersom intresset för svenska aktier fortsätter att vara stort trots att det numera finns väldigt många andra typer av fonder. Två tredjedelar av alla Sverigefonder investera främst i storbolag och deras avkastning skiljer sig sällan särskilt mycket från snittet. Därmed blir de långsiktiga resultaten och lågt risktagande viktigare. Starkast bland storbolagsfonderna när alla faktorer vägs ihop är Ulric Grönvall på Danske Capital.


Resterande tredjedel är en varierad blandning av småbolagsfonder och egensinniga strategier och här var det även större spridning 2012. Didner & Gerge har prickat mest rätt med båda sina team. Guld går till PPM-favoriterna Henrik Didner och Adam Gerge som stod på prispallen både 2000, 2001 och 2003. Hack i häl kommer småbolagsfonden som fondbolaget startade för fyra år sedan och stadigt överträffat konkurrenterna, förvaltad av Adam Nyström och Gustaf Setterblad.


Globalfonder


Väldigt mycket pengar har svenska folket även i globalfonder, vilket är naturligt eftersom detta är den bredaste typen av aktiefond. Här hade förvaltarna också svårt under 2012 att nå avkastning som kraftigt överträffade konkurrenterna. Därför är vinnarna förvaltare vars fonder är i topp långsiktigt mätt som Morningstar Rating 5 stjärnor. Skagen Global har verkligen imponerat långsiktigt och Kristian Falnes har efter att han tog över ansvaret våren 2010 fortsatt att lyckas bättre än snittet även om nedgången hösten 2011 blev större än hos konkurrenterna.


Europafonder


2006 är sjätte gången som Europafonder är med i tävlingen, efter några års uppehåll. Oron över eurokrisen mattades och tyska aktier blev förra året vinnare. Flera förvaltare prickade mycket rätt och fick revansch efter förlusterna 2011. Betydligt färre klarade att hålla ned risktagandet och överträffa snittet både under ned- och uppgångar. Men en riktigt ihärdig förvaltare lyckades: Carl Bernadotte har lett sitt fondföretag i sexton år och får nu en guldstjärna tillsammans med de andra två förvaltarna Marcus Grimfors och Alexander Jansson.


Företagsobligationsfonder


En annan effekt av eurokrisen är att bankerna fått dyrare upplåning och att fler företag ger ut egna obligationer eftersom de då får lägre räntor. Fondbolag och fondsparare har hängt med och under 2012 gjorde det ökade intresset att avkastningen blev hög. Risktagandet skiljer sig kraftigt och när fokus läggs på bra långsiktiga riskjusterade resultat så går guldet till Stefan Ericson på Carnegie.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar