Lannebo är årets stjärnbolag

Tack vare förvaltare på prispallen i 4 av 5 kategorier är Lannebo Fonder ”Årets stjärnbolag” 2015.

Jonas Lindmark 2016-01-18 | 15:45
Facebook Twitter LinkedIn

Syftet med tävlingen ”Årets stjärnförvaltare” är att peka ut duktiga individer som förvaltar fonder som är tillgängliga för vanliga svenska fondsparare. Men det finns nog fondsparare som försöker dra en mer allmän slutsats av tävlingen.


Detta är dock normalt knepigt på flera sätt, dels eftersom det är många fondkategorier som inte ingår och eftersom tävlingen bara uppmärksammar de tre bästa i varje kategori. Dels då framgång under 2-3 år även kan bero enbart på tur. Men när resultaten är tillräckligt tydliga, då känns det befogat att även dela ut det sammanfattande priset ”Årets stjärnbolag”.


2 guld, 2 brons


Dagens Industri idag innehåller idag ett stort foto över ett uppslag med förvaltare hos Lannebo Fonder. Det beror på att sex förvaltare hos Lannebo tillsammans vinner två guld och två brons, vilket är den bästa sammanlagda prestationen hos ett fondbolag på tolv år. 2003 blev medaljskörden snäppet vassare för Swedbank Robur (2 guld, 1 silver, 1 brons).


Även en granskning av Morningstar Rating för fondbolagets fonder visar en ovanligt hög genomsnittlig nivå hos de åtta som funnit mer än tre år och därmed har fått fondbetyg. Både de senaste 3 åren och totalt har Lannebo två fonder med 5 stjärnor, fem med 4 stjärnor och bara en med 3 stjärnor. Det ger 4,1 i snittbetyg, vilket är högt över 3,0 som är genomsnittet totalt för alla fonder.


Precis som när Skagen Fonder fick utmärkelsen för sex år sedan så känns det därför verkligen rättvist att även belöna hela fondbolaget. Med bara fem kategorier med i årets tävling så krävs det förstås att fondbolaget råkar ha fonder i flera av de kategorier som är med i årets tävling, så lite tur behövs också. Men för att stå på prispallen i fyra kategorier krävs både toppresultat under 2015 och utmärkta långsiktiga resultat i alla fyra.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar