Nya kartor visar länders hållbarhet

Hur väl börsföretag i 35 länder klarar hållbarhet syns i sex kartor som Morningstar har skapat. De visar genomsnittlig kvalitet på hantering av miljö, människor och ägarfrågor. Portugal är i topp och Sverige ligger bra till.

Jonas Lindmark 2016-10-18 | 10:42
Facebook Twitter LinkedIn

Kvaliteten hos aktiefondernas innehav var i fokus när Morningstar i våras lanserade hållbarhetsbetyg, som är baserade på analysföretaget Sustainalytics utvärderingar. Men det går att analysera börsindex på ungefär samma sätt som det går att beräkna genomsnittligt hållbarhetsvärde för aktiefonder. Det har Morningstar nu gjort för 35 landindex och dessutom skapat kartor som gör det lättare att visuellt jämföra länderna.


Resultatet presenteras i en rapport som heter "Morningstar Sustainability Atlas" (länk ovan till höger). Den innehåller sex kartor som visar ländernas hållbarhet på tre nivåer: övergripande hållbarhetsvärde, de två delkomponenterna ESG-värde och avdrag för kontroverser, samt de tre underliggande delarna av bedömningen, miljö (Environmental), hur människor behandlas (Social) och ägarfrågor (Governance).


Portugal är i topp, till stor del tack vare väldigt få kontroverser. De nordiska länderna klarar sig bra ur alla perspektiv och även resten av Europa ligger nästan alltid över snittet. Det stämmer med granskningen av olika typer av aktiefonder (se "Norden ger bäst hållbarhet"). I botten finns Kina och Ryssland följt av andra tillväxtmarknader. Även världens största aktiemarknad USA är under snittet totalt sett, trots att de amerikanska börsföretagen hanterar miljöfrågor genomsnittligt enligt Sustainalytics.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar