Vinnarna i Morningstar Fund Awards 2018

Här är de svenska vinnarna i år av utmärkelsen Morningstar Fund Awards, de bästa fonderna i sex kategorier och bästa fondföretagen i Sverige.

Jonas Lindmark 2018-03-09 | 9:49
Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar har idag delat ut priser till fonder och fondföretag vid en frukost på Nalen i Stockholm. Baserat på fondernas resultat jämfört med konkurrenterna de senaste fem åren har vi utsett vinnare i sex kategorier, samt överlämnat tre pokaler till de mest framgångsrika fondföretagen. Här är de svenska vinnarna och Morningstars motiveringar:


Bästa globalfond: Didner & Gerge Global

”Kombinationen av väldigt lågt risktagande och avkastning som fem år i rad varit bättre än snittet är svårslagen och framgången bekräftades 2017 när Didner & Gerge Global med en koncentrerad portfölj hade sitt bästa år hittills.”


Bästa Nordenfond: Nordea Småbolag Norden

”En tydlig trend med allt bättre resultat de senaste fyra åren och till skillnad från övriga fonder med högst avkastning i kategorin så har Nordea Småbolag Norden lyckats utan extra risktagande.”


Bästa blandfond: Sensor Sverige Select

”En äkta aktivt förvaltad blandfond som varit bäst i kategorin fyra av de sex senaste åren. Inriktningen på ett litet antal svenska aktier har varit så framgångsrik att det kompenserar att Sensor Sverige Select haft högre risktagande.”


Bästa företagsobligationsfond: Simplicity Global Corporate Bond

”Högst avkastning i kategorin de senaste fem åren och dessutom varje år i den bästa tredjedelen, ger segern till Simplicity Global Corporate Bond trots att risktagandet är över snittet.”


Bästa Sverigefond: Spiltan Aktiefond Stabil

”Näst lägst risk av fonderna i samma kategori de senaste fem åren, men samtidigt bland den handfull som nått högst avkastning, gör Spiltan Aktiefond Stabil till en värdig vinnare.”


Bästa småbolagsfond: Öhman Sweden Micro Cap

”Vinnare bland Sverigefonder både de senaste fem, tio och femton åren, med stark come-back under 2017, plus att samma person skött Öhman Sweden Micro Cap ända sedan starten för 20 år sedan.”


Best Equity House: Alliance Bernstein

”Genom att ofta överträffa snittet och aldrig misslyckas långsiktigt har de aktiefonder som Alliance Bernstein marknadsför i Sverige lyckats kombinera högt snittbetyg med lägre risktagande än flertalet konkurrenter.”


Best Fixed Income House: Simplicity

”Tre räntefonder i svenska kronor med 5 års historik är precis det som krävs för att delta i tävlingen, så när Simplicitys alla tre räntefonder uthålligt presterat hög avkastning i förhållande till sitt risktagande är vinsten självklar.”


Best Fund House Overall: Alliance Bernstein

”Ännu högre andel bra resultat för räntefonder och blandfonder än för aktiefonder de senaste fem åren gör att Alliance Bernstein stärker sin position och tar hem segern även som bästa fondföretag i Sverige totalt sett år 2018.”

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings