Passa på, sälj aktier nu

De senaste två veckornas börsuppgång är ett tillfälligt rally, så passa på att sälja dina aktiefonder nu. De kommer troligen att vara billigare om ett halvår.

Jonas Lindmark 2001-04-20 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


På grund av årets fjärde räntesänkning i USA den här veckan, har jag i dag uppdaterat mina marknadskommentarer för Världen, USA, Europa och Sverige (se länkar här till höger). Min huvudslutsats är att de senaste två veckornas uppgång på börserna är ett tillfällig rally, främst orsakat av mellanhänder och önsketänkande.

Många mellanhänder på marknaderna – särskilt aktiemäklare, valutahandlare och specialister på derivat – tjänar betydligt mer pengar när marknaderna rör sig kraftigt och gör därför alltid sitt bästa för att sätta marknaderna i gungning. Bland de långsiktiga investerarna, både privatpersoner och fondförvaltare, finns e

n stark önskan att den deprimerande nedgången ska vara över. De tycker förstås allihop att det är trist att deras investeringar minskar i värde och fondförvaltarna behöver dessutom en uppgång för att kunna sälja sina produkter och tjäna mer pengar (se ”Lita inte på papegojorna”, länk ovan till höger).

Oroande svag

Mitt huvudargument mot att den senaste uppgången skulle vara bestående är att det inte har inträffat något väsentligt de senaste två veckorna som har minskat sannolikheten för en långvarig recession i USA. Tvärtom. Och att de korta räntorna den här veckan sänktes med 0,5 procentenheter för fjärde gången på lika många månader, den brantaste sänkningen i USA på 19 år, det tycker jag främst är ett bevis på att konjunkturutvecklingen fortsätter att vara oroande svag (se ”Greenspans sänkning var väntad”).

Fast jag tillhör kanske en minoritet. Åtminstone kan den kraftiga kursuppgången på de flesta av världens aktiebörser de senaste veckorna rimligen tolkas som att en majoritet tror på en V-kurva för USA-konjunkturen (alltså att tillväxten i USA direkt studsar uppåt och börjar öka rejält redan i höst). Historiskt sett har nämligen aktiemarknaderna i snitt legat 6 månader före konjunkturen. Men notera att en vändning redan i höst innebär en kortare lågkonjunktur än den historiska snittlängden under efterkrigstiden, 14 månader.

Mycket att förlora

En viktig slutsats av detta är dock att det knappast finns särskilt mycket att tjäna på att i dag vara optimist. Tvärtom fortsätter motsatsen att gälla i minst lika hög grad som när jag skrev om detta i februari (se ”Mycket att förlora – om pessimisterna får rätt”).

Personligen tror jag att aktiefonder i snitt kommer att vara billigare om ett halvår. För jag tror mer på pessimisternas argument för att tillväxten inte alls ökar i USA till hösten, utan att börsföretagens vinster istället fortsätter att falla. Då kommer besvikelsen att bli stor. Och då är fallhöjden rejäl, eftersom det krävs framtida vinstökningar för att räkna hem dagens aktiekurser.

Om du tror som jag att lågkonjunkturen i USA inte alls blir kortare än 14 månader, utan tvärtom längre, så bör du alltså passa på och utnyttja det nuvarande kursrallyt till att sälja dina aktiefonder.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar