Ökad risk för lägre oljepris

En ny marknadskommentar: Östeuropa.

Jonas Lindmark 2001-12-18 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


”Fler vinnare i portföljen ser bra ut” verkar många aktieförvaltare resonera, ett köpintresse som gör att årets vinnare ofta klättrar ytterligare en bit mot slutet av året. I år har detta troligen gynnat ryska aktier, och Moskvabörsen har därför stigit trots att oljepriset sjunkit.

Enligt en analys från Brunswick behövs ett oljepris över 18 dollar för att den ryska statsbudgeten ska undvika underskott och de börsnoterade oljebolagen tjäna hyfsat med pengar. Men enligt en färsk rapport från MSDW, ”A Potential Oil Price War and the Global Economy” har risken ökat att oljepriset faller ännu lägre.

T

re orsaker

Tre troliga orsaker till lägre oljepriser nästa år är (1) den globala recessionen, som redan givit minskad efterfrågan. Utbud och efterfrågan liknar just nu situationen vintern 1999, då oljepriset föll till 10 dollar. (2) dålig samanhållning bland producenterna, både inom och utanför OPEC. (3) frånvaro av negativa effekter av USA ”krig mot terrorismen”. Troligen gör risken för ett utökat krig att oljepriset i dag är högre än det annars skulle vara.Även Ungern och Tjeckien har klarat sig bättre än världsindex, både under året och hösten. Fortsatta diskussioner kring EU-medlemskap är det som främst ökar förhoppningarna om en ljus framtid, men nu hotar en långvarig lågkonjunktur i Västeuropa att bromsa regionens tillväxtambitioner. Personligen tror jag mer på börserna i Centraleuropa än på ryska aktier.

+ Nära till ekonomierna i Västeuropa
+ Många företag som kan uppnå hög tillväxt
– Ökad risk för lägre oljepris
– Stor risk för politiska bakslag
– Lågkonjunktur i Västeuropa bromsar


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar