Baksmälla för bioteknik

En ny marknadskommentar: läkemedel.

Jonas Lindmark 2002-02-11 | 0:00
Facebook Twitter LinkedIn


Hittills i år har läkemedelsaktier utvecklats lite bättre än världsindex, minus 3 procent räknat i svenska kronor. Men den mest spännande delbranschen, bioteknik, har rasat 19 procent.

Bioteknikfonderna, samt de läkemedelsfonder som investerar en stor andel i bioteknik, har följt med nedåt. Förutom en del företagsspecifika förklaringar så tror jag att de tre huvudförklaringarna är baksmälla efter en stark höst, smitta från IT-bolagen på Nasdaq och ”Enronitis”, alltså rädsla att betydligt fler företag än Enron har använt trick i bokföringen för att vilseleda investerarna. Bioteknikaktier utvecklades betydligt bättre än resten av läke

medelssektorn under fjärde kvartalet, när Nasdaq steg kraftigt, så när Nasdaq (med ungefär tre fjärdedelar IT och en fjärdedel annat) har backat under början av året så har bioteknikaktierna dragits med. Till detta kommer att bioteknikföretagen investerar via många typer av samägda bolag, vilket ökar risken att deras bokföring inte ger en korrekt bild av deras totala exponering.


Vinnare i dåliga tider


På längre sikt spelar dessa korta svängningar liten roll. Den avgörande frågan är hur länge den globala recessionen fortsätter. Jag tror att den fortsätter betydligt längre än optimisterna hoppas. Det talar för aktier i bioteknik- och läkemedelsföretag, vilket beror på att dessa framför allt brukar vinnare i dåliga tider.

Utvecklingen de senaste två åren är ett tydligt exempel. När problemen i världsekonomin blev allt tydligare för drygt ett år sedan, då klarade sig läkemedelsaktier bäst. Och när aktiebörserna steg som mest under hösten, då hängde läkemedelsaktier inte med. Men samtidigt är det på sin plats att varna för att efter den kraftiga uppvärdering under år 2000 (i snitt steg läkemedelsfonderna 56 procent medan världsindex föll fyra procent) och lite bättre utveckling än snittet även förra året, så krävs det verkligen fortsatt kraftig vinsttillväxt hos läkemedelsföretagen för att motivera deras aktiekurser. Men debatten om ”övervinster” i läkemedelsindustrin verkar har försvunnit helt från politikernas dagordning, efter terroristattacker och kriget i Afghanistan.

Så jag tror på läkemedelsfonder i år. De kommer inte att stiga kraftigt, men eftersom jag tror att den globala recession som just börjat kommer att fortsätta längre än optimisterna hoppas, tycker jag det är rimligt att läkemedelsfonder även fortsatt kommer att utvecklas bättre än världsindex.

+ Normalt okänslig för sämre konjunktur
+ Troligen en bransch med fortsatt hög tillväxt
+ Minskat hot om skärpt politisk prisreglering
– Hög aktievärdering efter förra årets uppgång


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar