Dissonans mellan verkligheten och IT-aktier

En ny kommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2002-03-26 | 22:37
Facebook Twitter LinkedIn
Dissonans mellan olika musikinstrument är svår att uthärda, åtminstone för de som har bra gehör. På aktiemarknaden finns också ofta dissonans, särskilt mellan verkligheten och IT-aktierna.

Ett tankeväckande exempel på detta inträffade i början på september förra året. Statistiken visade tecken på en vändning uppåt i konjunkturen och många experter spådde att tillväxten snart skulle återvända. Men aktiekurserna föll kraftigt de två veckorna närmast före den 11 september. Nasdaq Composite Index slutade på 1695 kvällen före. Senare under hösten återvände optimismen och Nasdaq nådde en topp på 2099 början av januari.

Märkligt



En liknande dissonans har inträffat hittills i år. USA-ekonomin visar tydliga tecken på en oväntat snabb återhämtning, med ökad konsumtion och ökad optimism. Men Nasdaq har fallit till 1729 som lägst i slutet på februari och slutade i dag på 1824. Visst är det sant att årets återhämtning intecknades med råge redan under fjärde kvartalet förra året. Men det är ändå märkligt att IT-aktierna redan har fallit tillbaka till samma nivå som i början på november, för mycket av den senaste månadens statistik är positiv.

Branschanalytikerna pekar till exempel på att orderingången för IT-företagen redan har börjat öka, liksom produktionen. Telekom (till exempel Ericsson och Nokia) spås visserligen få ytterligare ett tufft år, men optimisterna pekar på många skäl att datorbranschen (både hårdvara och mjukvara) bör få ökad försäljning senare i år.

Fyra huvudförklaringar

Ändå har aktiekurserna fallit tillbaka och jag tror att det finns fyra huvudförklaringar. Den första har jag redan nämnt, att aktiekurserna steg för mycket fjärde kvartalet (vilket jag påpekade i ”Varning för IT-fonder” i mitten på december). Den andra är effekterna av Enron, som givit både ökad skepsis till redovisade vinster och insikten att hårdare krav framöver troligen ger mer korrekt redovisning, men även lägre redovisade vinster. Den tredje är en snabbare uppgång av de långa räntorna än väntat, vilket gör aktiekurserna svårare att räkna hem. Och den fjärde, som det inte talas så mycket om, är insikten att även om försäljningen ökar, så gör överkapacitet att prispressen är kvar, vilket gör det tveksamt om ökad försäljning räcker för att ge ökad vinst.

+ Några företag har en mycket ljus framtid
– Höga krav på tillväxt för att motivera aktiekurserna
– Första ”recessionen” för IT-branschen pågår
– Risk för negativa överraskningar även i år


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar