Ny bottennotering ger köptillfälle

En ny kommentar: Världen.

Jonas Lindmark 2002-06-07 | 11:54
Facebook Twitter LinkedIn
Nu har världsindex räknat i svenska kronor fallit lägre än bottennoteringen förra året, den 21 september. Främst beror det på att den svenska kronan har stärkts – dollarkursen har i år backat från 10,57 till 9,69 – vilket minskar värdet på utländska aktier.

Men även räknat i dollar har världsindex i år backat 6 procent, vilket främst beror på att börserna i New York (som står för halva världsindex) i snitt fallit 11 procent. Positiv har utvecklingen främst varit i Japan, Asien och Östeuropa (men dessa marknader står bara för drygt en tiondel av världsindex).

Vinsterna minskade

Att avgöra vad som är de viktigast

e orsakerna till rörelser på aktiemarknaderna är inte lätt, men jag tror att huvudförklaringen till att börserna i USA backat är att börsföretagens vinster fortsatte att minska under första kvartalet. Det beskedet kom i april och det var då som USA-börserna främst sjönk. Under första kvartalet minskade vinsterna för företagen i S&P500 med i snitt 11 procent enligt MSDW, och det var femte kvartalet i rad som vinsterna minskade.

Tidigare i år har jag regelbundet upprepat påståendet ”det kommer ett bättre köptillfälle senare i år.” Nu har världsindex i svenska kronor backat 14 procent och det köptillfället har kommit betydligt närmare. Dock återstår fortfarande några stora risker: att dollarn försvagas ytterligare, att den globala lågkonjunkturen blir längre än majoriteten tror, att krig utbryter i Mellanöstern (i Irak eller Israel) eller Sydasien (mellan Indien och Pakistan).

Tyvärr verkar det troligt att åtminstone någon av dessa risker blir verklighet. Därför behöll jag mellan 20 och 40 procent räntefonder när jag förra veckan ändrade mina PPM-tips (se krönikan ”Köpläge i PPM-portföljerna”). Men onekligen är de flesta aktiefonder billigare i dag än de varit på flera år.

+ På sikt stort sparbehov i världen
+ Tillväxten kommer att öka igen
– En global recession pågår, kan bli lång
– Risk för krig i Mellanöstern och Sydasien
– Troligt att dollarkursen fortsätter backa

Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar