Samma nivå som sommaren 1997

En ny kommentar: Ny teknik.

Jonas Lindmark 2002-07-04 | 10:55
Facebook Twitter LinkedIn
I december 2001 trodde en majoritet av fondförvaltarna, enligt Morningstars undersökning ”European Fund Trends”, att aktier i branscherna teknologi, media och telekom (TMT) skulle utvecklas bäst det kommande året. Men sedan dess har de istället utvecklats sämst.

Nasdaq nådde en topp på 2054 den 6 december förra året och slutade i går kväll på 1380, en nedgång på 33 procent. Dessutom har dollarkursen under samma tid backat från 10,56 till 9,29 vilket för oss svenskar ger en ytterligare värdeminskning på 12 procent. Räknat i svenska kronor har därför Nasdaq fallit 41 procent på drygt ett halvår.

Mycket sämre kan det inte bli, är de

t lätt att tänka. Efter drygt två år med återkommande stora ras är det lätt att glömma att uppgången under 1990-talet var ännu mycket större.

Först sommaren 1997

Sveriges mest sålda fond år 2000 heter Robur Contura och den nådde en topp på 323 kronor den 1 september det året. När jag skrev ”Varning för IT-fonder” för drygt ett halvår sedan var andelskursen 153 kronor och i går kväll hade den fallit till 80 kronor. Men glöm inte att Contura startade 1990-talet på 15 kronor och nådde 80 kronor först sommaren 1997. Även Nasdaq var sommaren 1997 på samma nivå som idag, räknat i svenska kronor. Uppgången de följande tre åren var alltså lika extrem som nedgången de senaste två åren.

Jag tror att det är fyra huvudorsaker till årets kraftiga nedgång. Den första är att aktiekurserna steg för mycket fjärde kvartalet förra året. Den andra är effekterna av Enron och andra bokföringsskandaler, som givit både ökad skepsis till redovisade vinster och insikten att hårdare krav framöver troligen ger mer korrekt redovisning, men även lägre redovisade vinster. Den tredje är en snabbare uppgång av de långa räntorna än väntat, vilket gör aktiekurserna svårare att räkna hem. Och den fjärde är insikten att även om försäljningen ökar, så gör överkapacitet att prispressen är kvar, vilket gör det tveksamt om ökad försäljning räcker för att ge ökad vinst (eller minskad förlust).

+ Några företag har en mycket ljus framtid
+ Nu rimligt värderade aktier
– Första ”recessionen” för IT-branschen pågår
– Hög risk för fler negativa överraskningar


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar