Ny botten i Tokyo

En ny kommentar: Japan.

Jonas Lindmark 2002-07-31 | 12:57
Facebook Twitter LinkedIn
Den branta nedgången för världens börser under juli har dragit med sig Tokyobörsen, som tangerade sitt 16-årslägsta (räknat i kronor) i slutet på förra veckan.

En viktig förklaringen är dollarns försvagning mot yenen, vilket minskar intäkterna för japanska exportföretag och gör japanska aktier högre värderade jämfört med amerikanska. I höstas kostade en dollar 135 yen, men förra veckan var växelkursen som lägst nere i 116 yen.

Men minst lika viktig är nog besvikelsen över att Junichiro Koizumi inte har lyckats genomdriva en enda viktig reform under drygt ett år som premiärminister. Det som många på aktiemarknaden har sett som d

et viktigaste löftet är att privatisera det japanska postverket (som förutom att dela ut post även är världens största försäkringsbolag och världens största bank). Även flera andra viktiga finansiella reformer utlovades förra året. Men enligt The Economist har Koizumis motståndare inom regeringspartiet LDP ändrat så mycket i reformförslagen att de nu är ”praktiskt taget meningslösa”.

Återhämtning

Tack vare en bra utveckling relativt omvärlden i både februari och april har ändå Tokyobörsen klarat sig bra hittills i år. MSCI:s världsindex har fallit 18 procent fram till den 30 juli, medan MSCI Japan har stigit en procent (båda i dollar). Det är dock en återhämtning efter den mycket svaga utvecklingen förra året – och sett över de senaste tre åren har japanska aktier fortfarande fallit mer än aktier i USA och Europa.

För att Tokyobörsen ska återhämta sig på allvar behövs en rejäl positiv överraskning, men det är svårt att komma på en sådan som har hyfsad sannolikhet att inträffa. Att den nuvarande recessionen kommer att ta slut är ingen nyhet, och de politiska låsningarna och svagheterna i det finansiella systemet verkar permanenta. Hoppet att de politiska beslut som behövs för att reformera ekonomin kommer att genomdrivas av premiärminister Koizumi har rasat.

Dessutom finns risken för en extern chock, till exempel att USA anfaller Irak, vilket skulle störa leveranserna av olja från Mellanöstern till Japan. Efter över 10 år med svag ekonomisk utveckling är pessimismen redan dominerande, så det krävs inte så mycket för att ge ytterligare försvagningar.

+ Mörkt 2002 redan ”diskonterat”
– Den tredje recessionen på tio år pågår
– De nödvändiga reformerna verkar inte komma
– Djupt rotad pessimism bland japanerna


Alla de senaste marknadskommentarerna finns under "Marknader".

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar