Gemensam global analys hos Handelsbanken

Fondföretag i Stockholm (1): Handelsbanken visar sin styrka med Selektiv-fonderna. Förvaltningen av drygt hundra fonder med 33 olika portföljinriktningar baseras på en gemensam global analys.

Jonas Lindmark 2013-03-21 | 12:50
Facebook Twitter LinkedIn

Svenska fondsparare får väldigt lite information om vilka som förvaltar och hur de arbetar, påpekade jag i förra veckans krönika ”Dags att avslöja Stockholms förvaltare”. Men kunderna har nya önskemål och konkurrensen hårdnar.


Handelsbanken Fonder tillhör de som har upplevt störst förändring: på tio år har andelen förvaltade tillgångar i Sverige minskat från 71 till 27 procent, medan andelen på tillväxtmarknader har ökat från 8 till 29 procent.


På sajten och i annan skriftlig information till andelsägarna så har alla Handelsbankens fonder endast en individ som ansvarig. Men det betyder inte att förvaltarna är solospelare, internt måste alla bidra till en gemensam global analys. Därför är organisationen koncentrerad till Stockholm och till skillnad från hos övriga fondföretag i Stockholm så finns en gemensam grupp med branschanalytiker för alla aktieförvaltare. Stjärnförvaltare som ser sig som större än laget tolereras inte:


”Det är som i mitt favoritlag Manchester United, varje gång någon blir större än laget så måste de bytas ut” säger Peter Schols, chef för fondförvaltningen hos Handelsbanken. ”Det svåraste i mitt jobb är att hitta duktiga personer som kan jobba tillsammans.”


En enda ansvarig


För en utomstående som granskar Handelsbankens fonder kan ansvarsfördelningen verka orimlig. En enda person står i flera fall som ansvarig för vitt skilda förvaltningsområden: Christofer Halldin står i årsrapporterna och på sajten som ansvarig för både Brasilien, Latinamerika och Amerika. Staffan Lindfeldt står som ansvarig för både Ryssland, Östeuropa och Tillväxtmarknader. Stefan Hagman står som ansvarig för både Indien, Japan och en bred Asienfond. Mikael Sens står som ansvarig för både Kina, Ny energi och en smalare Asienfond.


Men totalt har organisationen 51 förvaltare och analytiker, som förvaltar 270 miljarder kronor uppdelade i tio team. 27 personer sköter tillsammans aktieförvaltningen och de bildar sju team: Sverige, Norden, Europa, Americas, Asien, Selektiv och Global. Sju personer är med i mer än ett aktieteam och bredast ansvar har Staffan Lindfeldt som förutom sina tre fonder är med i tre team (Europa, Asien och Global) vilket förklaras av att han ansvarar för den globala tillväxtmarknadsfonden. Fast till sin hjälp har de sju branschanalytiker som täcker hela världen och letar upp köpvärda aktier.


”Vår styrka är att vi har en gemensam global analys där alla bidrar, samtidigt som det finns ett individuellt ansvar för varje fond. Det globala perspektivet är nödvändigt för att kunna förutse utvecklingen även på lokala marknader. Och kvaliteten blir bättre när alla samarbetar, än om vi vore fler som inte hjälptes åt” säger Peter Schols.


Resorna är många, med totalt över tusen enskilda möten per år med chefer på börsföretag. Fyra gånger per år har Handelsbanken Fonder strategiveckor, då alla förvaltare och analytiker samlas för att hitta teman för framtida trender och de börsföretag som skapar störst mervärde i förhållande till sitt egna kapital.


Fyra Selektiv i topp


Bland 33 olika portföljinriktningar finns fyra där Handelsbanken enbart investerar i de aktier förvaltarna kommer fram till levererar den stabilaste avkastningen. Dessa fyra fonder heter ”Selektiv” med inriktning på Sverige, Norden, Europa och Global. De är tyvärr inte valbara inom PPM vilket gör att de ofta saknas i de jämförelser som görs av Morningstar.


Av historiska skäl har kundernas mer pengar placerade i mer traditionellt förvaltade fonder, de tio största fonderna hos Handelsbanken är räntefonder, indexfonder och breda aktiefonder med många innehav. Men ser man till de senaste tre åren, där Handelsbanken haft störst nettoflöden av de svenska aktörerna med ett nettoinflöde på drygt 50 miljarder, så har kundernas intresse varit störst för räntefonder, blandfonder, tillväxtmarknadsfonder och Selektivfonderna.


Storleksmässigt kommer dock den största Selektiv-fonden först på plats 18 och innehöll vid årsskiftet 4,1 miljarder kronor. Ändå är det Selektiv-fonderna som har lyckats bäst jämfört med konkurrenterna, tre av dem har 5 stjärnor i Morningstar Rating.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar