De populäraste hedgefonderna är bra val

Jonas Lindmark 2010-11-17 | 16:24
Facebook Twitter LinkedIn

För att hitta rätt bland vanliga aktiefonder är det snarast en fördel om fonden har liten förmögenhet, eftersom det betyder att förvaltaren är mer lättrörlig på aktiemarknaden. Och en stor fond hos de stora bankerna och försäkringsbolagen är troligen i första hand större än andra liknande fonder för att den har hög årsavgift, så att den är extra lönsam att sälja.

Men marknaden för hedgefonder ser annorlunda ut, med både en större andel fristående förvaltare och en större andel professionella investerare, vilket tillsammans betyder att kvaliteten på förvaltningen troligen avspeglar sig i hedgefondens storlek. Dessutom är det svårare att jämföra hedgefonder, så småsparare förenklar valet genom att lita på att de största investerarna redan har gjort kloka val. Lägg därtill att hedg

efonder registrerade i Sverige ger svenska investerare ett par tydliga fördelar: bättre tillgång till information och en förvaltning som fokuserar på att nå ett bra resultat i svenska kronor.

En enkel tumregel är därför att hedgefonder ska vara svenska och innehålla minst en miljard kronor för att vara ett bra val. I min krönika ”Välj stora svenska hedgefonder” finns en tabell med de 15 svenska hedgefonder som i början av år 2010 innehöll mer än 1 miljard.

Läs mer: Välj stora svenska hedgefonder

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar