Style Box hjälper dig att hitta värdefonder

Jonas Lindmark 2010-11-17 | 16:35
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste fyra åren har värdefonder (som främst köper aktier i ”tråkiga” företag, med svag tillväxt eller andra problem) haft svårt att hänga med under uppgångarna, men den långsiktiga fördelen finns rimligen kvar. Historisk statistik talar för att lågt värderade aktier ger en fördel.

Det enklaste beviset är MSCI:s beräkning av världsindex, som sedan december 1974 finns uppdelat i ”value” och ”growth”. Världsindex för tillväxtbolag har under dessa drygt 35 år stigit i snitt 7 procent per år, medan världsindex för värdebolag samtidigt har stigit 8 procent per år. Annan forskning visar att skillnaden blir större om enbart de mest extremt värderade aktierna jämförs, vilket är rimligt eftersom MSCI har delat upp aktiemarknaden i mitten så att även alla börsaktier nära snittet ingår

. En rimlig förklaring till att aktier i börsbolag med hög tillväxt tenderar att ge lägre avkastning är att många investerare föredrar att äga dessa företag, dels eftersom de ger lägre risk för konkurs, dels är det lättare att gilla tillväxtföretag som ofta levererar nya uppfinningar och modern teknologi.

Fonder som fokuserar på lågt värderade aktier har ibland det engelska ordet ”Value” i namnet, men ett säkrare sätt att hitta vilka som är värdefonder i en kategori är att kontrollera vilken placering tyngdpunkten hos innehaven har i aktiefondernas Style Box. Den jämförelsen gör du lättast med vy ”Innehav” i sökningen.

Läs mer: Snart revansch för värdefonder

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar