Insättningarna betyder länge mest

Jonas Lindmark 2012-09-06 | 15:45
Facebook Twitter LinkedIn

Dina insättningar är det som i första hand bygger sparandet, särskilt om spartiden är ganska kort. Det säkraste sättet att nå ett sparmål är att se till att insättningarna är tillräckligt stora. Och det utrymmet skapar du genom att öka dina inkomster och/eller minska dina utgifter.

 

Visst är det trevligt om man lyckas välja fonder som ger bra avkastning och därmed lyckas nå sparmålet snabbare än väntat. Men det är svårt att avgöra hur uthålliga trenderna i ekonomin är och ingen vet säkert hur framtiden blir.

 

Om spartiden bara är 1-3 år så finns det tyvärr inga genvägar som inte ger hög risk för misslyckande. Alla sparalternativ som kan ge hög avkastning ger samtidigt hög risk att istället förlora pengar.

 

Även med en spartid på 3-7 år så är risken stor att oväntade dåliga nyheter gör att aktiesparande sjunker i värde. Alternativ med lägre risk som hedgefonder och blandfonder ger större chans till hyfsad värdeökning, men vid månadssparande så dröjer det ett par år innan insättningarna hunnit ge ett kapital som är så stort att avkastningen kan överträffa insättningarna.

 

Däremot kan alla göra något för att påverka sina inkomster och utgifter. På kort sikt kan de flesta människor lättast skapa utrymme för sparande genom att minska löpande utgifter, till exempel köpa begagnade saker eller på rea. I ett längre perspektiv finns fler chanser att öka inkomsterna, vilket kan gå genom att byta jobb eller ta på sig extraknäck. Svårast är nog att inte falla för olika frestelser att spendera överskottet direkt. Men om sparmålet fortsätter att vara viktigast, minns att insättningarna är det som ger kronor i kalkylen, medan avkastningen är en procent av kapitalet.


Xspartid

Läs mer: Målsparare ska fokusera på rätt insättning

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar