Byta jobb bästa sättet höja pensionen

Jonas Lindmark 2017-11-30 | 14:52
Facebook Twitter LinkedIn

Tre saker betyder mest för din framtida pension, ingen av dem är det privata pensionssparandet. Yngre människor som oroar sig över hur de ska klara sig som pensionärer och funderar på om de behöver pensionsspara privat, de ska i första hand fundera på om de kan byta jobb så att de får en högre lön.

 

De tre avgörande orsakerna till en hög framtida pension är rätt karriär, en arbetsgivare som betalar in till tjänstepension och rätt andel aktier i pensionssparandet. Om du lyckas byta jobb så att du får högre lön och bättre tjänstepension, då gör det troligen mycket mer för din framtida pension än att hitta duktiga fondförvaltare.

 

Fokus i reklamen ligger istället ofta på vilken förvaltare och vilka aktiefonder man ska välja. Men dessa val har troligen mycket mindre betydelse än att välja rätt utbildning och satsa på en lönsam karriär. Även låga avgifter i pensionssparandet är troligen viktigare på 20-30 års sikt än att pricka rätt land eller bransch.

 

Över 7,5 basbelopp

 

Gränsen 7,5 basbelopp finns kvar och har blivit viktigare i takt med att fler svenskar når en högre inkomst. Nästa år är inkomstbasbeloppet 62.500 kronor vilket betyder att 7,5 inkomstbasbelopp är 468.750 kronor eller drygt 39.000 kronor per månad. Bara inkomster under gränsen ger rätt till statlig pension och PPM-sparande, men över gränsen höjs å andra sidan avsättningen till tjänstepensionen drastiskt.

 

För privatanställda arbetare (avtalspension SAF-LO via Fora) höjs andelen av årslönen över 7,5 basbelopp som betalas i premie till tjänstepensionen från 4,5 till 30 procent – alltså nästan sju gånger mer pengar. Men de flesta svenskar vet inte om vilken dramatisk ökning av tjänstepensionen de kan få om de tjänar mer än 7,5 inkomstbasbelopp per år.

Läs mer: Hellre rätt jobb än rätt aktiefond

Xpensionssparande

 

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar