Amorteringar hindrar dig att slösa

Månadssparande eller amorteringar av lån, vad är bästa sättet att skapa extra ekonomiskt utrymme? Mer pengar i aktiefonder kan ge hög avkastning men också förluster, enda säkra vinnaren är bankerna. Och klarar du att stå emot frestelsen att spendera mer när fondkontot växer?

Jonas Lindmark 2019-05-23 | 16:25
Facebook Twitter LinkedIn

Utomlands har det varit vanligt med mycket hårdare krav på amorteringar av lån än vi är vana vid här i Sverige. De senaste åren har Finansinspektionen infört amorteringskrav, men svenskar med goda marginaler i sin ekonomi slipper fortfarande.

 

De låga räntorna gör att amorteringen ibland är tio gånger större än räntan. Min fru och jag har några bolån som vi amorterar ned på 10 år, eftersom vi har köpt bil med hjälp av extra bolån, och bilen kommer i stort sett att vara värdelös efter tio år. Därför är amorteringen 10% per år, boräntan drygt 1%.

 

Men när det är så billigt att låna, är det inte onödigt att amortera?

 

Dubbel vinst för bankerna

 

Bankerna vill gärna att du skippar amorteringar av lån och istället månadssparar extra i deras aktiefonder. Det ger banken dubbel förtjänst på samma pengar: dels tjänar de på marginalen mellan den ränta du betalar och den kostnad banken har för sin inlåning, dels har aktiefonder ofta avgifter som är högre än bolåneräntorna.

 

Visst kan det verka frestande att ha ett separat sparande, bland annat eftersom ett separat finansiellt kapital ger större frihet. Det är ungefär samma logik som att göra mycket av månadens inköp med kreditkortet, för att ha kvar extra pengar på lönekontot ifall de skulle behövas. Att amortera är däremot ett sparande som inte alls syns lika mycket, även om krympande lån ger ökat utrymme att senare låna mer.

 

Fast mer pengar på lönekontot ger lätt känslan att du har gott om pengar, och har råd att slösa. På samma sätt ökar risken att du slösar bort dina pengar om du skippar amorteringar av dina lån och istället månadssparar. Kruxet är att ett fondkonto eller en aktiedepå med högt marknadsvärde gör att du känner dig rik, även fast startkapitalet är lånade pengar.

 

Minskad risk

 

Det är lätt att glömma bort att lån och tillgångar hänger ihop, och se lånen som kopplade enbart till det som lånen bekostade (nytt kök, ny bil, semesterresa).

 

Ett separat sparande ger troligen även ett ökat risktagande, för det är främst investeringar på aktiemarknaden som idag ger chans till hög avkastning. Men de ger även risk för stora förluster, om det blir ett dåligt år som 2008, eller en längre nedgång som 2000-2002. Ett bra sätt att få perspektiv på om det är vettigt att spara i aktiefonder istället för att amortera är därför att fråga sig ”Skulle jag idag även tycka att det är vettigt att ta ett stort extra lån för att spara i aktiefonder?” Sett över 5 eller 10 år blir nämligen amorteringarna ett stort belopp, som minskar risken i din ekonomi.

 

Amorteringar passar extra bra för lån som har använts till att köpa något som kommer att minska i värde, till exempel en bil. För när det efter 5-10 år är dags att köpa nytt, då har amorteringarna skapat ekonomiskt utrymme att uppgradera. Utan amorteringar finns låneskulden förstås kvar. Och ju större skulder, desto större risk att bankerna till slut säger ”Tyvärr, du får inte låna mer”.

 

Nackdelar med amortering

 

Självklart finns argument även åt andra hållet. En fördel med ett stort separat sparande är att du slipper söka om nya lån när stora utgifter dyker upp. Fast det problemet kan minskas genom att även ha ett buffertsparande, min egen familj har ett sparkonto där målet är att ligga över 100.000 kronor.

 

Människor som har fått betalningsanmärkningar eller har en låg pension kan ha svårt att få nya lån beviljade, och då minskar amorteringar mer permanent den ekonomiska friheten. Sett över de senaste fyrtio åren har aktiemarknaden givit mycket högre snittavkastning än dagens låga boräntor. Men å andra sidan har aktiekurserna stigit brant de senaste fem åren, så fortsatt goda tider krävs för att hindra värdeminskning.

 

Ytterligare ett argument för att inte amortera är att om du istället sparar motsvarande belopp och aldrig tar ut något från detta sparande, så kommer du netto att ha mindre pengar kvar att konsumera varje månad eftersom oförändrat stora lån ger större räntebetalningar. De extra räntorna du betalar blir också ett slags sparande med detta upplägg, så länge sparandet i genomsnitt ger avkastning som ökar sparkapitalet.

 

Minskar frestelsen

 

Jag tycker att det ligger en hel del i argumenten för extra månadssparande, åtminstone för människor som är duktiga på att motstå frestelser. Fast mitt intryck är att majoriteten svenskar snarare är bra på att konsumera. Och då tror jag att det är en stor nackdel att ett fondkonto med högt marknadsvärde gör att du känner dig rik även om bolånen samtidigt är större. Då har amorteringar en avgörande fördel, de ger ett mer dolt sparande och minskar frestelsen att unna sig att slösa.


Xamortera Xköptips Xmånadssparande

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar