Ett dussin bra tips

För regniga sommardagar, här är mina 12 mest läsvärda krönikor det senaste året. Fokus ligger på grundläggande tips som ger hjälp att välja rätt fonder.

Jonas Lindmark 2019-07-11 | 15:34
Facebook Twitter LinkedIn

Att läsa allt på internet är förstås omöjligt, tvärtom gäller det att hitta guldkornen. Varje sommar försöker jag därför hjälpa till genom att vaska fram de 12 bästa bland mina krönikor det senaste året. Först rensar jag bort alla som inte längre är aktuella och sedan letar jag fram de jag tror innehåller grundläggande tips som svenska fondsparare har nytta av.

 

Första steget är ofta att bestämma om du ska prioritera buffertsparande på ett vanligt bankkonto eller mer långsiktigt sparande i fonder. För många är ett lönsamt alternativ att istället betala tillbaka lån, något jag analyserar i ”Amortering hindrar dig att slösa”. Det valet leder till frågan hur lång tid sparandet har på sig att växa och vilka alternativ som då passar bäst, se ”Spartiden avgör typ av fonder” (länkar ovan till höger).

 

Ett bra exempel på hur spartiden påverkar är när föräldrar sparar åt sina barn och jag svarar på sex av deras frågor i ”Barnsparande ger ofta dubbel vinst”. Det är även viktigt att fundera på vilken beskattning som passar bäst, mina tankar kring det finns i ”Flytta till ISK nu är fel tilllfälle”.

 

När sparmålet och spartiden är bestämd är det dags att välja fonder. Många letar fonder som har lyckats bra historiskt och då är det viktigt att tänka på att perioden 2009 till 2019 nästan enbart innehåller börsuppgång. ”Ny startpunkt ändrar hur aktiefonderna beskrivs” varnar att inte glömma tidigare börsras. Detta gäller särskilt branschens riskmått, som baseras på hälften så lång tid, mer om det i ”5 år är för kort tid att mäta risk”.

 

Innan du drar slutsatser från fondernas resultat historiskt är det också viktigt att kolla om förvaltningen varit stabil, se ”Kräv samma förvaltare i minst 5 år”. Dessutom görs jämförelserna ofta inom begränsade grupper fonder, kategorier, mer om detta i ”Kolla fondens kategori först, sedan stjärnbetygen”.

 

Den klart populäraste kategorin bland svenska sparare är globalfonder. Men de passar inte alla, vilket jag påpekar i ”5 skäl att ifrågasätta sin globalfond”. Fast det är även värt att ifrågasätta om det är meningsfullt att ägan tid åt att byta fonder, argument för och emot finns i ”Mer pengar ökar ditt behov av sparfilosofi”.

 

Fast grundläggande justeringar behövs faktiskt ibland. ”Börsoro är signal att bry dig, rebalansera” påpekar fördelarna med att återställa vald risknivå och ”Byt till rätt fonder innan semestern” tipsar om vad fyra grupper av fondsparare behöver göra.


Xchecklistor Xköptips

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar