Nytt sätt att visa fonders koldioxidavtryck

Jonas Lindmark 2019-12-11 | 16:04
Facebook Twitter LinkedIn

Styrelsen i Fondbolagens Förening har antagit en ny vägledning för redovisning av koldioxid från fondinvesteringar, som ersätter den från 2016.

Rent praktiskt innebär förändringarna att själva beräkningsformeln i vägledningen justeras för att visa fondportföljens exponering mot koldioxidintensiva företag, istället för fondens ägarandel i bolag med hög koldioxidintensitet. Tidigare användes beräkningarna bara för aktiefonder men nu blir det möjligt att beräkna och redovisa koldioxidavtryck även för ränte- och blandfonder.

Precis som tidigare ska detta sätt att redovisa koldioxidavtryck användas med återhållsamhet i reklam. Enligt vägledningen ska alltid denna varning i så fall infogas: "Koldioxidavtrycket visar en ögonblicksbild av hur portföljens koldioxidavtryck ser ut. Beräkningarna är inte heltäckande och indirekta utsläpp omfattas inte. Måttet säger ingenting om hur portföljen bidrar till ett koldioxidsnålt samhälle."

Källa: Fondbolagens Förening

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar