Välj bort återbetalningsskyddet när barnen är vuxna

Jonas Lindmark 2020-01-15 | 0:26
Facebook Twitter LinkedIn

En privatanställd tjänsteman kan få 1000 kronor mer i månaden som pensionär genom att välja bort återbetalningsskyddet när det är dags att gå i pension. Det visar ett räkneexempel från Collectum för en person som vid 25 års ålder tjänar 25.000 kronor i månaden och har en beräknad slutlön på 49.060 kronor.

Men så länge familjen är beroende av den försäkrades inkomst är återbetalningsskyddet en trygghet. "Det lönar sig att se över sin tjänstepension några gånger under arbetslivet. Att välja bort återbetalningsskyddet när barnen klarar sig själva ger mer pension till dig" säger Tomas Carlsson, pensionsexpert på Collectum.

Det är främst från 60 års ålder och uppåt som återbetalningsskyddet är dyrt, för när dödligheten bland jämnåriga ökar stiger arvsvinsterna som personer utan återbetalningsskydd får.

Källa: Collectum

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar