Varning, tillåt inte fjärranslutning till din dator

Jonas Lindmark 2020-01-24 | 13:30
Facebook Twitter LinkedIn

Bedrägerier med falska annonser i sociala medier som lockar med lönsamma investeringar fortsätter. På senare tid har flera som drabbats av investeringsbedrägerier övertalats att låta någon annan fjärransluta till sin dator, vilket Finansinspektionen (FI) starkt varnar för.

Argumentet som lurat drabbade har varit att den som ringer ska visa en presentation av sitt företag och möjliga handelsfunktioner. Det kan låta ofarligt när bedragaren förklarar att syftet endast är en presentation, men att tillåta fjärranslutning innebär att den som ansluter får kontroll över hela datorn inklusive allt som finns på internetbanken, om man också loggar in där.

Viktigt är att aldrig använda ditt bank-id på uppmaning av någon som ringer dig. Logga inte in på din bank på någon annans begäran och lämna aldrig ut dina inloggningskoder.

Källa: Finansinspektionen

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings