Ny revansch för bioteknikfonder

Trots värdeökning på 34 procent 2019 och fortsatt uppgång i februari är bioteknikfonderna bland förlorarna de senaste fem åren. Revanschen kan vara början på en upprepning av 2013, men inte om Bernie Sanders vinner presidentvalet i USA.

Jonas Lindmark 2020-02-18 | 13:20
Facebook Twitter LinkedIn

De senaste fem åren har bioteknikfonderna i snitt bara stigit 22 procent, enligt Morningstars fondindex för kategorin. Sämst i kategorin är SEB Bioteknikfond som segat sig upp 5 procent på fem år, trots att fonden nästan enbart investerar i USA och börserna i New York klättrat 97 procent under samma tidsperiod.

 

En viktig förklaring är den höga värderingen i början av 2015, efter den extrema värdeökningen de föregående fem åren. Särskilt 2013 och 2014 var bioteknikfonderna solklara vinnare, och avkastningen från januari 2011 och fem år framåt var sammanlagt 263 procent (i snitt 29 procent per år). Kategorin är bland annat därför fortfarande ganska populär inom PPM, drygt 4 miljarder kronor finns insatt per 31 januari. Särskilt gäller det UBS Biotech som har 33.000 väljare per 31 januari och därmed är på plats 66 av 496 valbara PPM-fonder.

 

Men hösten 2015 och våren 2016 blev en stor besvikelse, värdeminskningen var som mest 42 procent under tolv månader, samtidigt som världsindex bara backade 11 procent. Och även mellan mars och oktober förra året var utvecklingen svag. Uppryckningen i slutet av 2019 och hittills under februari är brant i det korta perspektivet, men jämfört med för ett år sedan ligger bioteknikfonderna fortfarande efter världsindex.

 

En trolig förklaring till ökad optimism de senaste månaderna är ett skifte i den politiska kritiken av höga kostnader för hälsovård i USA, där president Donald Trump har flyttat fokus till de stora sjukhuskedjorna. Därmed verkar aktiemarknaden se ökad chans att fortsätta ta ut höga läkemedelspriser, vilket gör bioteknikforskning mer lönsam (mer om detta i ”Trump gör läkemedel till vinnare”).

 

Bernie Sanders hot

 

Fast det kan svänga fort, så den höga risken i branschen består. Återhämtningen 2016 berodde troligen till stor del på att republikanerna behöll sin majoritet i den amerikanska senaten. Inför nästa val i november 2020 är osäkerheten fortfarande stor. Men om demokratiska kandidater lyckas nå majoritet i senaten så kommer det att påverka bioteknikfonderna negativt.

 

Flera av bioteknikfonderna har högsta riskklass 7 i den EU-skala som används i fondfaktabladen, baserat på historisk utveckling. Och risken att i framtiden förlora pengar kommer inte att minska. Branschen är väldigt smal både när det gäller marknaden (nya läkemedel som främst säljs i USA), tillväxtmöjligheterna (tillstånd krävs av myndigheter) och antal börsföretag (bara 20 har ett börsvärde över 100 miljarder kronor). Värderingen är uppenbart hög, de flesta stora bioteknikaktier har p/e-tal över 30 vilket betyder att förväntningarna är starka att deras vinster i framtiden kommer att stiga snabbare än inflationen.

 

En avgörande förutsättning för fortsatt stigande vinster är att amerikanska politiker fortsätter acceptera den långsiktiga trenden att läkemedelskostnaderna stiger som andel av människors inkomst. Men ett uppenbart hot är att demokraterna både vinner presidentvalet och når en majoritet även i senaten. Är det dessutom Bernie Sanders som blir den vinnande presidentkandidaten kommer knappast bioteknikfonderna att sluta 2020 på plus, för Sanders har länge stött lagstiftning om lägre läkemedelspriser.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar