Extra dystra halvårsrapporter

Andra kvartalet gav en brant återhämtning för USA-fonderna, trots att dollarn föll 8 procent. Covid-19 fortsätter spridas, men investerarna verkar köpa aktier i brist på alternativ. Fast om ett par veckor släpps halvårsrapporterna, som 2 mekanismer kommer att göra extra dystra.

Jonas Lindmark 2020-07-02 | 16:23
Facebook Twitter LinkedIn

Börserna i New York steg 20 procent under andra kvartalet, den starkaste börsuppgången på 21 år (första kvartalet 1999 var lite starkare). En återhämtning var naturlig efter det lika stora börsraset under första kvartalet, men styrkan är ändå förvånande.

Svenska fondsparare har dock inte upplevt kraften i återhämtningen fullt ut, eftersom dollarkursen fallit brant tillbaka från 10:08 kronor sista mars till 9:27 idag. Det förklarar att USA-fondernas andelskurser i svenska kronor i snitt ”bara” steg 14 procent under andra kvartalet. Även det är förstås en väldigt hög avkastning under ett enda kvartal, men inte på samma sätt ett rekord.

Ökad spridning av Covid-19

Men för amerikanska investerare måste det vara förvånande att samtidigt som amerikansk ekonomi under andra kvartalet har drabbats av en extremt tvär minskning av konsumtionen och den brantaste ökningen någonsin av arbetslösheten, så har aktiekurserna stigit. Delvis är förklaringen att aktiemarknaden är framåtblickande, men när jag försöker jämföra med det media skrev i början av april så har jag svårt att se att prognoserna faktiskt är mer optimistiska idag.

Tvärtom har spridningen av Covid-19 åter ökat i USA, särskilt tydligt i de tre folkrika staterna Kalifornien, Florida och Texas. Antalet nya per dag som testar positivt där är rekordstort och även om de fördelar sig jämnare än tidigare, då New York var extremt hårt drabbat, så kommer liknande "lockdowns" troligen snart att bli nödvändiga igen när sjukvården blir överbelastad. Visst var storleken på börsnedgången under mars fundamentalt sett en överreaktion, som möjligen logiskt kan förklaras med att ökad osäkerhet orsakade ett höjt avkastningskrav, vilket motiverade lägre aktiekurser.

Fast osäkerheten om det närmaste året är minst lika stor idag. Experterna verkar fortfarande överens om att det knappast kommer att finnas vaccin mot Covid-19 som räcker till hela befolkningen förrän om tidigast ett år, plus att det tar tid att genomföra en heltäckande vaccinering. Nya undersökningar visar visserligen att stängda samhällen inte är så skadliga för ekonomin långsiktigt som ekonomerna tidigare fruktat, det som främst minskar konsumtionen är istället människors oro att själva drabbas av virussmittan. Men det ökar osäkerheten eftersom oro är oberäknelig, den kan dövas av tidens gång eller övergå till en kronisk fobi.

Lägre räntor

Den ökade optimismen bland investerare beror troligen främst på extremt kraftfulla stimulanspaket. Kongressen i Washington godkände ett stimulanspaket värt 2000 miljarder dollar, varav merparten i form av checkar som skickats ut till hushållen, och centralbanken Fed har brant ökat penningmängden och tvingat ned räntorna. Fast det var redan i mars detta hände, så återigen är det förvånande att börserna i New York står 20 procent högre idag än när andra kvartalet började.

En trolig förklaring är att ännu lägre räntor tvingat många investerare att köpa aktier, i brist på alternativ som ger avkastning. Stigande aktiekurser blir dessutom självförstärkande, när förvaltare tvingas köpa av regler som säger att de inte får komma för långt efter sina konkurrenter. Men alla förklaringar som bygger på flöden av pengar är oroande, för när väl köparnas pengar är placerade återvänder aktiekurserna till det som är fundamentalt motiverat.

Främst är det de största IT-företagens aktier som har fortsatt brant uppåt, och enligt Morningstars analytiker åter är övervärderade. IT-fonderna köper främst amerikanska storföretag och är som flera år tidigare bland årets vinnare. Jag fortsätter att vara skeptisk och tror att den påbörjade lågkonjunkturen kommer att slå även mot deras vinster.

Dystra halvårsrapporter

Redan om några veckor kommer floden av halvårsrapporter från börsföretagen, som två mekanismer ser ut att göra till en extra svår prövning för investerarnas framtidstro:

(1) Baserat på mönstret tidigare ekonomiska kriser tror jag att många företagsledningar kommer att passa på att rapportera extra stora förluster när de kan skylla på Covid-19, och få ökat utrymme att senare kunna visa förbättringar. (2) Den andra mekanismen är att företagsledare som tidigare har dolt problem nu passar på att rapportera dem, med hopp om att förlusterna syns mindre när även de flesta andra företag har problem. Summan av dessa mekanismer blir rimligen extra dyster läsning.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar