63% av aktiefonderna på plus hittills 2020

Skillnaden mellan bästa och sämsta svenska aktiefond är i år ovanligt stor. Bäst räknat fram till 30 september är en småbolagsfond som klättrat 64 procent. Förlorare är en Latinamerikafond som rasat 43 procent.

Jonas Lindmark 2020-10-01 | 16:04
Facebook Twitter LinkedIn

Efter 9 månader har de svenska aktiefonderna i snitt stigit 4 procent. Återhämtningen efter börsraset i mars fortsatt under tredje kvartalet med en värdeökning på i snitt 10 procent, vilket lyfte 212 av 337 aktiefonder (63%) till en positiv avkastning räknat sedan årsskiftet.

Småbolag

Vinnare under tredje kvartalet är främst småbolagsfonder som placerar på Stockholmsbörsen, de steg i klättrat 22 procent. Därmed har de i genomsnitt stigit 18 procent sedan årsskiftet. IT-fonderna var vinnare under första halvåret men deras uppgång har bromsat in, delvis på grund av en svagare USA-dollar.

Bästa fond tredje kvartalet är Handelsbanken Hållbar Energi, med en värdeökning på 37 procent. Bäst räknat sedan årsskiftet är Consensus Småbolag, som klättrat 64 procent från årsskiftet fram till 30 september.

Östeuropa

Förlorare under tredje kvartalet var främst Östeuropafonder, men även Latinamerika och läkemedel. Östeuropafonderna backade i snitt 8 procent. Globalfonderna utvecklades också ganska svagt, de steg i snitt bara 5 procent tredje kvartalet och majoriteten är kvar strax under noll räknat sedan årsskiftet. Främst är det aktiebörserna i Europa som har utvecklats svagt.

Sämst tredje kvartalet var SEB Östeuropafond, minus 12 procent. Och räknat från årsskiftet fram till 30 september har SEB Latinamerikafond störst värdeminskning, hela 43 procent.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar