Så hittar du bra fonder med fondsökningen

Nu visar vi 3 olika fondbetyg i fondsökningen, direkt bredvid varandra. Här är en guide hur du med några enkla steg hittar bra fonderna för just ditt sparande.

Jonas Lindmark 2020-10-01 | 17:57
Facebook Twitter LinkedIn

”Hur gör jag för att hitta bra fonder på Morningstars nya sajt?” frågade en läsare via epost igår. Jag började svara, men kom på att svaret borde intressera betydligt fler. Så här är mitt svar, i tre steg:

Första steget är att tänka efter vilken typ av sparande valet gäller, hur stort risktagande som är rimligt, samt att ta reda på vilka typer av fonder som passar för det. Här finns inget självklart rätt svar, men experter brukar till exempel rekommendera att långsiktigt pensionssparande ska placeras i globalfonder, medan sparande på 2-3 års sikt ska placeras i företagsobligationer.

Morningstar har delat in fonderna i olika kategorier och det mest effektiva sättet att söka fonder är att först välja en kategori. Tyvärr är fondföretagen kreativa och har skapat hysteriskt många sorters fonder, så det finns över 300 kategorier att välja på.

En genväg för att hitta den kategori som passar dig är därför att först leta efter en specifik fond som någon expert säger är bra för din typ av sparande, till exempel i en tidningsartikel, och sedan kolla här på Morningstar vilken kategori den är placerad i. Beväpnad med kategori-namnet kan du sedan söka om det finns någon ännu bättre fond. De som har ”global” i sitt namn brukar till exempel ofta vara placerade i Morningstar kategori ”Global, mix bolag”.

Andra steget är att optimera fondsökningen här på sajten. För att se all väsentlig information samtidigt behöver du en hyfsat stor datorskärm, men där webbläsaren är en av flera öppna fönster (klicka på ”Restore Down” uppe till höger). Klicka sedan på ”Fonder” och ändra webbläsarens bredd till drygt 1100 pixlar. Det gör att hela tabellen med information om fonderna syns. Alltså så här:

Så hittar du bra fonder med Morningstars fondsökning

Tredje steget är att göra några inställningar av filter i fondsökningen. Välj först den Morningstar kategori du vill jämföra, skriv till exempel ”GLOB…” i den rutan så begränsas alternativen till kategorier med detta ord i sitt namn. Sedan kanske ytterligare någon inställning, till exempel att fonden ska ha Sverige som registreringsland, eller att den är valbar för premiepensionen hos Pensionsmyndigheten (PPM).

 

Resultatet som visas i tabellen på sidan ”Översikt” innehåller tre olika fondbetyg. Klicka på någon av rubrikerna två gånger, så får du de bästa fonderna i kategorin enligt detta betyg överst.

Vanliga stjärnbetyg – sammanfattar historiska resultat. 5 stjärnor är högsta betyg, som går till de 10% fonder i kategorin som riskjusterat har lyckats bäst jämfört med övriga i samma Morningstar kategori de senaste 3, 5 och 10 åren.

Quantitative (MQR) - ”Gold” är fonder som Morningstars dataanalys visar borde lyckas bäst framöver, jämfört med övriga fonder i samma kategori. I första hand baseras dessa betyg på om avgifterna är låga eller höga, men totalt påverkar över 180 faktorer.

Sustainability – visar hur stora risker fonderna tar ur ett hållbarhetsperspektiv. Högsta betyg är 5 glober och går till de 10 procent fonder i samma globala kategori som har innehav i företag som i snitt tar lägst hållbarhetsrisker enligt Sustainalytics.

Översikten innehåller även en del annan information som är värd att jämföra:

Fondförmögenhet – En stor fond är dels populär, dels tas avgifterna i procent av förmögenheten så större fond betyder att förvaltaren har mer resurser att använda till förvaltningen. Väldigt små fonder riskerar att snart läggas ned.

Årlig avgift – Det enda som du någorlunda säkert vet om fondernas framtid är hur stor del av pengarna som försvinner i avgifter per år. Särskilt vid långsiktigt sparande är det viktigt att hålla kostnaderna nere.

Std.avvik – För att summera hur stort risk en fondförvaltare tagit brukar finansbranschen räkna ut avkastningens historiska standardavvikelse per år, även kallad volatilitet. Risken i framtiden att förlora pengar är tyvärr okänd, men volatiliteten hjälper åtminstone till att rangordna olika alternativ. Risktagande ger chans att tjäna pengar, men om en fond avviker mycket från normal volatilitet i kategorin visar det att fonden på något sätt är annorlunda.

Med hjälp av dessa nyckeltal kan du sortera fram några fonder att granska mer i detalj. Klicka på fondens namn för mer information. Läs gärna även fondfaktablad och senaste årsberättelse innan du investerar pengar.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar