Början på ett nytt börsras?

Vinsthemtagningen de senaste 2 veckorna räcker inte för ett stort börsras. Men när de statliga stödpaketen upphör finns risk att 2021 blir värre än optimisterna hoppas. Lågkonjunkturer blir inte alltid korta.

Jonas Lindmark 2020-10-29 | 15:37
Facebook Twitter LinkedIn

Har trenden vänt? De senaste två veckorna har Stockholmsbörsen backat 7 procent och är tillbaka på samma nivå som vid årsskiftet. Uppgången de föregående tre månaderna är utraderad.

Något liknande gäller de största börserna i västvärlden. New York har backat 6 procent de senaste två veckorna, London 7 procent, Paris 8 procent och Frankfurt 11 procent. Utvecklingen i Asien är dock annorlunda: Börserna i Tokyo och Shanghai har varit stabila och Hongkong har stigit lite.

Vinsthemtagning

Rimligen är det miljoner investerare runt om i världen som haft en gemensam känsla: att nyheterna om arbetslöshet, världsekonomin och Covid-19 inte stämmer särskilt bra med att aktiekurserna på världens stora börser fortsatt uppåt. Helt klart kommer 2020 att summeras som ett dåligt år för både börsföretagen generellt och den ekonomiska tillväxten. Därmed verkar det osannolikt att börsåret skulle sluta på rejält plus.

Alltså är vinsthemtagning naturligt, särskilt för investerare som snart behöver pengarna. Men intresset att sälja försvinner ganska snabbt när aktiekurserna vänder nedåt. Dessutom finns argument emot att väldigt stora belopp skulle lämna aktiemarknaden, främst att extremt låga riskfria räntor (orsakade av politiska beslut att det ska vara billigt att låna pengar, för att locka till ökad konsumtion och mer investeringar) gör att de flesta långsiktiga investerare behöver ta riskerna på aktiemarknaden för att alls ha chans nå sina avkastningsmål.

Fortsatt ned?

Fast frågan nu är förstås: Kommer börsnedgången att fortsätta under november?

Generellt brukar oktober vara en dålig månad för börsindex, vilket jag tror främst beror på att börsföretagen då lämnar sina rapporter för tredje kvartalet. 9 månader är en så stor del av året att de förhoppningar som tidigare ofta har funnits om kraftiga förbättringar i företagens försäljning och vinstmarginaler behöver börja bekräftas under tredje kvartalet. Annars behöver aktieanalytikerna sänka sina tidigare mer optimistiska vinstprognoser, vilket därför ofta sker mot slutet av året.

Dessutom är den politiska osäkerheten stor, med presidentvalet i USA nästa vecka, handelskriget med Kina och slutspurt i förhandlingarna om avtal mellan EU och Storbritannien efter Brexit. En ökad andel dåliga ekonomiska nyheter påverkar rimligen också, till exempel att oljepriserna på nytt fallit under 40 dollar.

Men trots ökad andel dåliga nyheter tycker jag det verkar osannolikt att aktiemarknaden innan nyår skulle fortsätta ned ens i närheten av lika dramatiskt som den gjorde i mars i år. Psykologin på aktiemarknaden verkar tydligt fokuserad på att de värsta effekterna av pandemin Covid-19 är passerade och att produktionen av vaccin snart kommer igång.

2021 värre

Men nästa år är en annan fråga. Tyvärr finns tydlig risk att den ekonomiska utvecklingen under 2021 blir klart sämre än optimisterna på aktiemarknaden hoppas, och att fokus då flyttas till betydligt värre och mer svårlösta problem. Det som främst kommer att tynga aktiekurerna nästa år tror jag blir insikten att de flesta företag har lite anledning att investera, eftersom omställningen av ekonomin under 2020 gjort att de på många områden har överkapacitet. Grundorsaken är att fler människor jobbar hemifrån, vilket minskar efterfrågan på en mängd tjänster och resurser.

I år har regeringar runt om i världen skyddat sina ekonomier med gigantiska stödpaket och hjälpt människor som drabbats av arbetslöshet på grund av Covid-19. Förhoppningen har varit att pandemin ska bete sig som pandemier brukar, nämligen att så snart den är över kommer företagen att anställa lika många som tidigare, eftersom fastigheter och fabriker finns kvar.

Men dels räcker det inte med att ett effektivt vaccin finns, det måste även massproduceras och sedan ges till uppåt 8 miljarder människor. Dels har både företag och privatpersoner ändrat sitt beteende, vilket gör att konsumtionen av tjänster som restaurangmiddagar, hotellnätter och flygresor förändras mer permanent.

Och de statliga stödpaketen täcker en begränsad tidsperiod. Därefter måste både arbetslösa och företag som saknar kunder hantera svårigheterna på samma sätt som i en normal lågkonjunktur. Det gör det troligt att världsekonomin kommer att drabbas värre under 2021 än optimisterna idag hoppas. Lågkonjunkturer blir tyvärr inte alltid korta.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar