Läs mina köptips på Twitter

Nu öppnar Morningstar en ny kanal för svenska läsare som vill ha snabbare nyheter från oss om bland annat aktier, fonder, PPM och annat pensionssparande. Jonas Lindmark har börjat twittra.

Jonas Lindmark 2020-11-20 | 11:02
Facebook Twitter LinkedIn

Idag, 10 år efter de flesta av mina kollegor, har jag skaffat ett officiellt Twitter-konto. Hittills har min kontakt med sociala medier nästan enbart varit att läsa det andra twittrat, men nu byter jag fokus. Mina köptips när det gäller aktier, fonder, pensionssparande och PPM ska synas snabbare.

Många aktiva twittrare verkar främst intresserade av aktier, färre fokuserar på fonder. Så även jag kommer att försöka bidra där, med Morningstars information om aktier. Fast å andra sidan betyder färre tweets om fonder att mindre ny information sprids om det ämnet, så kanske finns ett dolt behov att fylla? Du som läsare kommer att avgöra.

Mot snuttifiering

Bakgrunden är att Morningstar har vuxit dramatiskt och nu har över 7000 anställda globalt. Fram till 2013 var Morningstar i Sverige ett litet joint venture och sajten drevs för att maximera annonsintäkterna. Men efter migreringen av sajten www.morningstar.se i mars 2020, till samma plattform som i resten av Europa, är det logiskt att det redaktionella innehållet på sajten speglar den bredd och det djup som finns bland Morningstars hundratals analytiker runt om i världen.

Min fostran till ekonomijournalist fick jag på veckotidningen Affärsvärlden på 1990-talet, en tidnings som hade mottot ”Välinformerad om det som är viktigt” och i en reklamkampanj förtydligade med ”Mot snuttifiering”. När jag började på Morningstar i augusti 2000 skulle PPM lanseras under hösten och analyser av svenska aktiefonder hade ett högt värde. Det räckte om analyserna kom en gång per vecka.

Mer om aktier

Idag finns mycket fler källor till information om fonder. Dels har banker och rådgivare förbättrat sin information, dels bidrar internet med mängder av bloggare, influensers och twittrare som gratis delar med sig av kunskap och åsikter. Snabbhet värderas högre. Epost en gång per vecka är föråldrat, tycker många.

Det har också blivit mycket lättare och billigare för vanliga småsparare att investera i egna aktier, även utomlands. Just på detta område kan Morningstar bidra med mycket information, eftersom vi har över 100 analytiker som granskar aktiedata och skriver analyser av aktier. Drygt 1800 börsaktier runt om i världen får stjärnbetyg mellan 1 och 5 stjärnor, baserat på dagens aktiekurs jämfört med vårt beräknade ”fair value”. Det ger mycket att bidra med när jag twittrar om aktier.

Följ mig

Morningstars veckobrev kommer att finnas kvar. Det ska fortsätta ge en sammanfattning av den nya information vi har som är relevant för svenska småsparare, främst när det gäller fonder men även annat inom privatekonomi. Nyhetsbrevet passar alltså bäst för dig som föredrar en sammanfattning, men vill du få veta mer om detaljerna och få köptips och annan information snabbare: Följ mig på Twitter.com

20 november 2020 startade Jonas Lindmark ett konto på Twitter

Läs Jonas köptips direkt

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jonas Lindmark

Jonas Lindmark  var från 2000 till 2013 analyschef och ansvarig utgivare på Morningstar i Sverige. Därefter webbredaktör och från 2020 informationschef. Tidigare var han under nio år ansvarig för fondbevakningen i tidningen Affärsvärlden. Du kan nå honom på jonas.lindmark@morningstar.se 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar