Tips och tricks för att få barn att investera

Tips och tricks för att få barn att investeraHur kan du göra investeringar intressanta för barn? Här är några idéer

Holly Black 2021-03-24 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

A B C written on a chalk board

Det sägs ofta att du inte kan lära en gammal hund att sitta - istället är det mycket bättre att komma in i goda vanor i ung ålder. Det gäller också när det handlar om ekonomi. Om du vill att dina barn eller barnbarn ska vara intresserade av att spara och investera är det bäst att börja medan de är unga.

Men hur gör man sparande intressant för en ung person? Här är några idéer:

Matcha deras sparande

Den som har läst om det berömda ”Marshmallowtestet” vet att uppskjuten belöning är ett begrepp som många barn kämpar med (och många vuxna också!). Att spara betyder att man avstår det du vill nu, i hopp om att få mer senare.

Christine Benz, chef för privatekonomi på Morningstar, säger att incitament är nyckeln. ”Starta ett slags matchningsprogram inom familjen”, föreslår hon. "Erbjud att matcha ditt barn krona för krona alla deras bidrag eller födelsedagspresenter som de är villiga att spara för framtiden." Naturligtvis kan det här bli en kostsam övning om ditt barn blir en seriös sparare, men det är ett utmärkt sätt att visa att spara för framtiden verkligen lönar sig.

Sikta mot mål

Som vuxna sparar vi vanligtvis med något i åtanke, oavsett om det är pengar för vår nästa semester, till en handpenning vid husköp eller till pensionen. Att ha ett mål att arbeta mot kan hålla dig motiverad att fortsätta spara även när det inte känns som högst upp på din prioritetslista och att uppnå våra mål kan också ge stor tillfredsställelse

Medan barn sannolikt inte kommer att motiveras av tanken på en bekväm pension eller en handpenning, finns det vanligtvis något på deras önskelista - till exempel en ny cykel eller telefon. Benz säger att det är ett perfekt tillfälle att ta upp begreppet tidshorisonter. Hon tillägger: ”Du kan också förklara att pengar för kortfristiga utgifter måste placeras i säkra alternativ där de inte kan förlora pengar. Om din nioåring å andra sidan säger att hon vill köpa en Tesla när hon är 21, kan du diskutera hur man investerar för att nå långsiktiga mål."

Gör det intressant

Att inspirera barn handlar inte om att skapa en välbalanserad pensionsportfölj, säger Dan Kemp, investeringschef på Morningstar Investment Management: "Det handlar om att väcka en önskan att lära sig mer - och det betyder att andra regler gäller än vid vanliga investeringar."

Det innebär att investera ditt barns fickpengar i en förnuftig, diversifierad globalfond kanske inte är det bästa alternativet om ditt mål är att göra sparande intressant. Istället kan det vara bäst att fokusera på aktier i företag som ditt barn känner igen. Genom att äga några aktier i ett företag kommer barn naturligtvis att intressera sig mer för företaget och börja bilda sig en uppfattning om verksamhetens kvalitet och dess framtidsutsikter.

"Att äga en del av sin omgivning är kul och kan leda till ett livslångt intresse", säger Kemp. "Skynda dig inte för att börja lära dina barn begrepp som värdering, bara njut av att följa ett par företag ett tag och se hur de gör."

Glöm bara inte alla regler

Men medan enskilda aktier kan vara roliga att följa påpekar Benz att några dåliga investeringar lätt kan få någon att tappa intresset för gott. Hon säger att det är vettigt att ha en enkel, bred, lågkostnadsfond som en bas av ett barns portfölj så att de får massor av diversifiering från början. Det kanske inte är lika glamoröst som att äga en andel i Tesla, men chansen är att de fortfarande kommer att ha exponering för några av deras favoritaktier. "Om du investerar i S&P 500 så får du Apple, Tesla och Netflix och om du har MSCI World kommer du att äga LVMH, Toyota, Nestle och Sony", påpekar hon.

Gör det relevant

Många unga människor lever idag sina liv online och via olika enheter och det är logiskt att det också är så de kommer att hantera sina pengar genom livet. Så medan begreppet att fylla en spargris kan ha nostalgiskt värde för mamma och pappa, kommer lilla Johnny sannolikt att tycka att det är mycket mer intressant att använda en app för att övervaka sina besparingar.

Det finns gott om barnvänliga appar där ute för att hjälpa till, och du kan till och med få ett förbetalt betalkort som de kan använda för att betala med - med dessa kan du inte övertrassera (inga oväntade avgifter) och det finns alternativ att begränsa det belopp som kan spenderas i en enskild transaktion eller vilken typ av köp som görs för att vara på den säkra sidan.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Holly Black

Holly Black  - är Senior Editor på Morningstars kontor i London och skriver för sajten Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar