Meme Shares: Var är de nu?

GameStop, AMC och andra meme-aktier startade 2021 med fantastisk avkastning och stora rubriker. Men den senaste tiden har det blivit värre.

Jakir Hossain 2022-01-25 | 9:48
Facebook Twitter LinkedIn

logo

Meme-aktier kom in på scenen med råge i början av 2021, när boomen i sociala medier ledde till massiv avkastning och stora kursfluktuationer.

När vi snart går in i 2022 har mycket av ilskan kring dessa aktier lagt sig. De flesta av memeaktierna har fallit kraftigt i värde från de kurstoppar som sattes tidigare i år, och handelsaktiviteten har kollapsat.

Ta GameStop (GME) till exempel, som var bland de ursprungliga meme-aktierna. Denna tv-spelskedja, som av många ansågs vara på randen till konkurs, har istället upplevt att aktiekursen har skjutit i höjden med mer än 1700% i januari, och handlades i kursintervall mellan 19 USD och 483 USD under månaden. Sedan i våras har GameStops aktiekurs fluktuerat mycket, mestadels mellan 140 USD och 250 USD. Men när 2021 går mot sitt slut, har aktien handlats till runt 137 dollar den här veckan. Den är fortfarande upp 627% för året, men ned 72% från årets högsta aktiekurs.

Samtidigt har handelsvolymen i GameStop tagit en rejäl dipp, vilket sannolikt speglar minskat intresse bland investerare. Den dagliga genomsnittliga handelsvolymen i november minskade med 78 % från december förra året, innan memeaktiens förhållanden lättade.

Många andra meme-aktier har upplevt samma öde som GameStop.

Vi har studerat landskapet och följt 16 aktier som följs av många och som har uppmärksammats av memehandlare vid sidan av GameStop och biografkedjan AMC Entertainment (AMC) under första halvåret 2021. I genomsnitt är aktierna i denna grupp ned cirka 72 % från topppriser 2021. Handelsvolymerna har också sjunkit drastiskt - med i genomsnitt 64 % från de högsta handelsvolymerna.

Dessa aktier har så stora kursfluktuationer att en enskild dag kan ha stor inverkan på avkastningen, här är en färsk kursutveckling för några av aktierna.

Vad är en meme aktie? Meme-aktier är företag vars aktier upplever handelsaktivitet baserad på sociala medier-boom som Reddit och Twitter (TWTR), vilket leder till enorma ökningar i handelsvolym och ofta stigande aktiekurser.

Intresset för meme-aktier bottnade i FOMO – rädsla för att missa – ofta drivet av handlare som delar fantastisk avkastning på sociala medier och som huserar aktiefallet. Men bristen på företagsgrundläggande faktorer som stödjer de massiva prisökningarna, samt en investerarbas som främst består av kortsiktiga handlare, gör dessa aktier mycket sårbara för prisfluktuationer. Det gör i sin tur att de potentiella förlusterna kan bli stora för den som investerar i dessa aktier.

 "Meme-aktier bör ses ur perspektivet av en kortsiktig handlare som är villig att spekulera i aktiens momentum upp eller ner, och som kan hantera betydande förluster", säger Morningstars chef U.S. marknadsstrategen David Sekera. "Aktier i den här kategorin är inte vad Morningstar anser vara långsiktiga investeringar."

Några av de stora meme-aktierna, som GameStop och AMC Entertainment, handlas till aktiekurser långt över priserna från början av 2021. Det betyder att investerare som kom in tidigt kan vara ett plus, men investerare som gick med senare kanske inte har samma tur.

AMC, en av de stora memeaktierna, liksom GME, har upplevt en förändring under året, även om aktien har lyckats hålla kvar mer av kursuppgången. I början av juni steg AMC-aktien med mer än 2800% för året, men har tillbaka till 996% uppgång hittills i år från och med det datum då denna fallit artikel producerades.

Även om detta fortfarande är en hög avkastning har investerare som handlade AMC-aktien på sin topp 2021 lidit en förlust på så mycket som 68%. Utöver kursfallen på dessa meme-aktier har investerarnas intresse för att handla med dessa aktier också minskat.

Månatliga handelsvolymer för meme-aktier som GameStop, Koss och Virgin Galactic minskade alla med 40 % eller mer jämfört med handelsvolymerna i december 2020. AMC och Upstarts genomsnittliga volymer i november 2021 var endast 20 % över aktiviteten i december 2020.

Men det finns prisfluktuationer som betyder något för portföljer.Virgin Galactic hade en pristopp på 150 % i utbyte, bara för att kollapsa till en förlust på cirka 38 % hittills i år.Onlinespel sedan DraftKings (DKNG) fluktuerade från en prishöjning på 55 % i avkastning till en minskning med 38 % hittills i år.

Nedan följer en tabell över hur de 16 meme-aktierna har gjort i år.

This article has been translated from English and was originally published on morningstar.com 14.12.2021.

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Jakir Hossain  Data Journalist for Morningstar

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar