Danska Orsted är veckans Earth Day-aktie

VIDEO: Danska Orsted spanar in nya marknader för att hålla igång tillväxten 

James Gard 2022-04-21 | 11:27
Facebook Twitter LinkedIn

 

 

I linje med vårt Earth Day-tema den här veckan riktar vår senaste aktievideo blicken mot hållbara företag. Skandinavien är en region som är värd för ett stort antal hållbara företag, varav många lokaliserade i Sverige och Danmark. Vi kan nämna Sveriges Vattenfall, den danska vindkraftstillverkaren Vestas eller till och med Köpenhamnsbaserade elbilsdelningsföretaget GreenMobility. Men idag ska vi prata om Orsted, Danmarks största energibolag och världens dominerande leverantör av havsbaserad vindkraft. Företaget bygger och driver också landbaserade vindkraftsparker, solcellsparker och vätgasanläggningar.

Orsted-aktien hade en fantastisk utveckling 2020 då ESG-företag omvärderades av investerare, men de har kämpat för att behålla momentum sedan dess. Vår energianalytiker Tancrede Fulop säger att detta lämnar aktierna väsentligt undervärderade, särskilt med tanke på utsikterna för havsbaserad vind detta decennium. Morningstar räknar med att den havsbaserade vindkraftsmarknaden blir åtta gånger större 2030 än 2020.

Orsted har en stark kunskap inom denna sektor och har använt sin fördel för att bygga en dominerande marknadsandel. Men havsbaserad vindkraft börjar nå en mättnadspunkt i Europa, särskilt när subventionerna avtar, så Orsted fokuserar på landbaserad vind- och solenergi samt nya marknader. USA är en nyckelmarknad för företaget, liksom Storbritannien, Tyskland och naturligtvis Danmark.

Vilka är riskerna framöver? Återuppvaknandet av fossila bränslen och kärnenergi sedan Ukrainakrigets början kan innebära att tillväxttakten för förnybar energi är svårare att upprätthålla. Högre inflation och räntor kommer sannolikt att öka kostnaderna och minska avkastningen från projekten.

För Morningstar, jag är James Gard.

 

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar