Twitter dyker efter Musk trampar på köpbromsen

Twitter-aktien, som har handlats till en rabatt mot Elon Musks erbjudande till följd av skepsism att affären kommer att gå igenom, föll kraftigt på fredagsmorgonen efter att Musk lade "tillfäligt lade affären på is"

Lukas Strobl 2022-05-13 | 15:41
Facebook Twitter LinkedIn

Elon Musk squints

Twitter (TWTR) ser ut att gå inför ett kursras när den amerikanska börsen öppnar. Förhandeln indikerar ett ras på 15% för aktien, vilket skulle innebära att aktiekursen hamnar under priset på 39 dollar - som den var precis innan Musk offentliggjorde sitt bud i början på april. Världens rikaste man lade affären på 44 miljarder dollar på is, med hänvisning till tvivel om mängden spammare och botar på Twitter. Han tillade senare att han fortfarande är engagerad i förvärvet.


Screenshot of Musk's tweet from May 13


Den potentiella reträtten kommer inte som en överraskning för alla. Under den största M&A-sagan 2022 kom aktierna i det sociala nätverksföretaget aldrig i närheten av Musks erbjudandenivå på 54,20 dollar, och nådde sin minsta rabatt på 5% i slutet av april. Vid torsdagens stängning hade rabatten redan ökat till 20%. Däremot hade liknande affärer sedan 2005 spridningar på 2-4 % en månad efter att de tillkännagavs, enligt Pitchbook-data. 

"Musks tillkännagivande är den senaste upprördheten i en mycket volatil fusionshistoria som är full av tisker för investerare", kommenterade Morningstar’s Chief U.S. Strategist Dave Sekera. "Ett twitterinlägg kan orsaka en våg av säljtryck''.

Samtidigt har Twitters konkurrenter inom tekniksektorn hamnat i en svacka, vilket ger upphov till oro för att Musk kan komma att betala för mycket. Att addera till denna osäkerhet är att Musks motivation bakom köpet inte är helt ekonomisk, vilket gör att denna affär nödvändigtvis inte kommer att följa samma mönster som vid andra affärer, resonerar Sekera. 

Kommer Musk fortfarande att köpa Twitter?

Högprofilerade skeptiker till affären inkluderar blankningssäljaren Hindenburg, som beskrev erbjudandenivån som för hög på måndagen. Hindenburg avslöjade en kort position i aktien och hänvisade till en hög risk att Musk kommer att betala den summa på 1 miljard dollar som krävs för att ta sig ur affären eller sänka budnivån. Dess grundare Nate Anderson kunde inte hålla tillbaka glädjen över fredagens nyheter:Nate Anderson's May 13 tweetAndersons anklagelse om Musks planer inkluderade svaga kvartalssiffror och ytterligare ett erkännande att antalet användare hade överskattats. "Som indikerat av Musk är plattformen översvämmad av bots, spam och bluffkonton som sannolikt blåser upp dess äkta användarstatistik ytterligare", skrev Hindenburg fyra dagar innan Musk lade sitt övertagande på is.

Hur ser framtiden för Twitters aktiekurs ut? 

Blankaren ser allvarliga baksidor för Twitters aktie om Musk går ifrån affären. Säljtryck från Musks utlovade aktieförsäljning om inget övertagande äger rum, den bredare Nasdaqs nedgång på 17 procent sedan samtalen startade och Twitters svaga resultat innebär att om affären misslyckas kan aktierna falla med så mycket som 50 procent i nedsida till Twitter-aktien, skrev Hindenburg i sitt brev. 

Musks affär är inte helt borta från bordet, men vägen framåt är präglad av osäkerhet. Handel med sannolikheten för ett framgångsrikt resultat, eller fusionsarbitrage, är fyllt med nedåtrisker och bara några få procent av uppåtpotentialen, varnade Morningstars chefsamerikanska marknadsstrateg Dave Sekera i en notering den 6 maj.

"Det finns goda skäl för de flesta att överlåta denna strategi till proffsen", skrev han.

Allt är inte becksvart

Det kan finnas en vinnare i fredagens bakslag till Twitter-övertagandet: Analytiker har varnat för att Musk sträcker sig för tunt mellan sina strävanden efter en bilrevolution, en Marskoloni, cyborgs och världens definitiva sociala nätverk. Tesla (TSLA), som har tappat 36% sedan Musk avslöjade sin aktieandel på Twitter, var bland de bäst presterande aktierna på fredagens amerikanska förmarknad, som indikerar ett hopp med 7% vid börsöppningen.

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Tesla Inc240,50 USD-1,48Rating
Twitter Inc  

About Author

Lukas Strobl  is the editorial manager for EMEA at Morningstar.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar