Europas mest undervärderade bolag kartlagda

Vi har kartlagt de europeiska företagen som kan vara en solid köpmöjlighet

Sunniva Kolostyak 2022-05-27 | 9:33
Facebook Twitter LinkedIn

Down arrow

Globala marknader har minst sagt blivit mycket ödmjuka i år, och Europa är inget undantag.

Företag, och särskilt de inom tekniksektorn, har sett höga tvåsiffriga förluster, medan andra fortfarande återhämtar sig efter att ha drabbats av Covid-19. Att säga att det finns företag som vi anser vara undervärderade vore en underdrift.

För första gången gör vi vår uppdatering om de billigaste och mest undervärderade aktierna i Europa till en mer visuell upplevelse, och placerar våra rankade aktier i en interaktiv karta.

Vi har tittat på alla europeiska länder under vår täckning för att välja ut de tre aktierna med högst Morningstar-stjärnbetyg (5 stjärnor betyder undervärderade, 1 stjärna betyder övervärderade, tre stjärnor är korrekt prissatta). Vi har också tittat på förhållandet pris/verkligt värde: om en aktie handlas med 50% rabatt på vad vi anser vara dess verkliga värde, skulle dess förhållande vara 0,50.

Det är ingen överraskning att se en hel del teknikbolag på kartan. Fem av de tio billigaste aktierna är teknikföretag, med internethandelsföretag som tar den största smällen. 

Det billigaste tillgängliga aktien finns för närvarande i Nederländerna, men med en dubbel notering i London – det är Just Eat Takeaway.com (TKWY/JET). Den har tappat 60% av sitt värde hittills i år och har ett pris/verkligt värde på 0,15 – vilket betyder att den handlas till en kryddig rabatt på 85%. Men företaget är Morningstars föredragna val inom matleveransområdet baserat på dess uppåtpotential. I Nederländerna slår den Koninklijke Philips (PHIA) och Universal Music Group (UMG) för att bli den mest undervärderade aktien.

Svenska Atlas Copco (ATCO) hamnar på en tredjeplats bland europas mest köpvärda aktier just nu, med fem stjärnor och ett pris/verkligt värde på 0,28 vilket indikerar en rabatt om 72%. 

Billigt betyder inte alltid köp

Morningstar Star Rating kan förklaras som ett verktyg för att mäta hur attraktiv en aktie är som investering för närvarande, och är inte strikt en köprekommendation.

Våra analytiker talar om en "säkerhetsmarginal" för investerare som tar steget till att köpa en aktie. Att investera i en 1-stjärnig aktie, som till exempel är kraftigt övervärderad, innebär mer risk på grund av chansen att aktiekursen faller tillbaka. 2020:s outlier Tesla (TSLA) var en 1-stjärnig aktie förra året, men ett 40% fall i aktiekursen hittills under 2022 har knuffat in den till 3-stjärnigt territorium.

I en video förklarade Morningstar-analytikern Ioannis Pontikis varför Just Eat-investerare kanske bara måste ha tålamod ett litet tag till. Eftersom dess uppskattning av verkligt värde ligger betydligt över dess nuvarande pris, skulle aktierna behöva stiga mer än 500% från sin nuvarande nivå för att till exempel komma tillbaka till pari.

Teknikraset

Går vi vidare från Just Eat, det näst billigaste företaget i Europa är för närvarande Storbritanniens Deliveroo (ROO). Den har 5 stjärnor, en avkastning 2022 på -57% och ett pris/verkligt värde på 0,25%. Den tyska motsvarigheten Delivery Hero (DHER) är den fjärde billigaste aktien som finns, ned 69% och har ett pris/verkligt värde på 0,31.

Utöver matleverans är det brittiska snabbmodemärket ASOS (ASC) och French Worldline (WLN) också bland de 10 billigaste aktierna i Europa, vilket visar hur mycket av en smäll teknik har tagit på senare tid. Och för att avsluta Storbritanniens topp 3 har vi Ocado (OCDO) som även den handlas i ett undervärderat territorium. Företaget ser för närvarande ökade förluster och högre utgifter för teknik och logistik, vilket skalar bort tillväxten det såg under pandemin.

När vi senast tittade på de mest undervärderade aktierna i Storbritannien såg vi en breddning av den 5-stjärniga klubben från tobaksaktier till matleverans och teknik, men även försäkringar och flygbolag.

Nu, i ett bredare europeiskt sammanhang, ser vi även att bil- och bildelstillverkare, industrimaskiner och till och med medicinsk utrustning kämpar.

Dessutom är Belgiens Anheuser-Busch InBev (ABI) den mest undervärderade aktien i sin region – inflationen har drabbat bryggaren, men Morningstar tror att dess breda ekonomiska vallgrav kommer att skydda den på lång sikt.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Sunniva Kolostyak  är datajournalist för Morningstar UK

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings