Hur ska man överleva när bubblan brister?

Ignorera alla aktiegurus och välmenande vänner och familj. Nu är det hög tid att definiera hur du är som investerare. 

Morningstar 2022-06-10 | 11:08
Facebook Twitter LinkedIn

Hot air balloon in sky

Världen har blivit galen. Amerikanska investerare förväntar sig en årlig avkastning på 17,5% i genomsnitt, enligt en studie från 2021 av den globala kapitalförvaltaren Natixis. Låt det sjunka in. I den takten dubblar du dina pengar drygt vart fjärde år. För investerare med en anständig portfölj betyder 17,5% per år en chans att "keeping up with the Kardashians". Men innan du hoppar på planet till Paris för modeveckan, tar jag dig ödmjukt tillbaka till verkligheten: 17,5% per år kommer inte att hända. För många investerare är detta inga nyheter de vill höra.

Runt oss pratas det desperat om trendlinjer, översålda marknader och viktiga stödnivåer för S&P 500 – meningslöst prat som försöker destillera miljontals enskilda marknadsdeltagares slumpmässiga vandring till optimistiska fragmet. Marknaden kommer att sluta falla när drömmen om 17,5% är död, när drömmen om att "aktier bara går upp" blir ett avlägset minne. Marknader kommer att sluta falla när galenskapen äntligen kapitulerar.

Hur man ser en björn(marknad) i skogen

Björnmarknader är inte vackra. Media blir allt mer gäll när aktier närmar sig den magiska negativa tröskeln på 20%. "Hur lågt skulle det kunna gå?" frågar en tv-reporter. "1929 sjönk marknaden med 89%" kommer en ekonomiprofessor med blodad tand att svara bakom sina glasögon. En snabb beräkning bekräftar att du verkligen kommer att dö på jobbet om det skulle hända. Familj och vänner kommer ut ur skogsdungen tjatandes "Vad var det jag sa". Att investera var ett misstag, kommer de att säga, och njuta hutlöst för varje ytterligare marknadsnedgång.

Därefter kommer de välmenande vännerna och kollegorna som du litar på. De kommer att säga vettiga saker som "marknaden är bara lite riskabel just nu så det är vettigt att vända säg till kontanter tills marknaden är säkrare". Det blir musik i dina öron. Sälj in till hösten och köp sedan igen på botten. Så enkelt. Råden kommer att låta så bra för dig eftersom de erbjuder ett sätt att stoppa smärtan. Smärtan av att titta på ett snabbt krympande kontosaldo. Smärtan av att känna sig misslyckad. Råden verkar erbjuda ett ut, ett sätt att åter få ett kapsejsande skepp att flyta. Ett sätt att göra något alls.  

Miljonfrågan är hur man ska uthärda bubblans undergång utan att ge efter för rädslan och skammen som i slutändan kommer att undergräva dina investeringsmål. Jag vet att många av er vill ha investeringsrekommendationer, en magisk aktie eller fond som kommer att leverera avkastningen för att ta dig ur hålet. Investeringsbranschen vill att du ska tänka på det här sättet. Men frälsningen kommer inte från en annan överhypad produkt. Den kommer inifrån. 

Börja med att erkänna att du har en partiskhet att agera. Säg det med mig - "Jag heter Mark LaMonica och jag är programerad för att svara på stress med handlingar som väver en illusion av kontroll över det okontrollerbara." Alla åtgärder är inte dåliga. Detta är ett ögonblick för att gå tillbaka till grunderna.

  • Har du ett väl definierat mål? Om inte, skapa ett.
  • Vet du hur stor portfölj du behöver för att nå ditt mål? Räkna ut det.
  • Bestäm när du vill nå ditt mål.
  • Bestäm hur mycket du kommer att spara mot ditt mål varje år. Detta gör att du kan beräkna ditt avkastningskrav.

Kom ihåg att perfektion är framstegens fiende. Mål utvecklas över tiden. Ett definierat mål idag ger en grund från vilken du kan väga avvägningarna med att bestämma dig för att satsa på en ny karriär, ta en paus från jobbet eller justera din sparränta.

Välj din investeringsfilosofi

Att investera handlar lika mycket om hjärtat som kronor och ören. Vem du är efter bubblan spricker kan vara helt annorlunda än idag. Nu är det dags att ta ett steg tillbaka och fundera över vilken typ av investerare du vill vara. Långt ifrån en hippy dippy övning i självupptäckt, den här frågan är nyckeln till att vara en framgångsrik investerare.

I sin lust att sälja produkter till dig utelämnar investeringsbranschen det faktum att det finns många sätt att vara en framgångsrik investerare (förutom daytrading. Om du läser detta och daytradar, finns det en 95% chans att du misslyckas). Men olika vägar till att bli en framgångsrik investerare betyder inte att allt kommer att passa dig. Morningstar-undersökningar visar att den genomsnittliga investeraren underpresterade den genomsnittliga investeringsavkastningen med 1,7% per år under en tioårsperiod. Varför? Dålig timing. Folk köper toppen och säljer dippen. Från tulpaner till Terra har det varit så här. Vår tendens till dumhet är varför vi måste hitta en investeringsfilosofi som fungerar för oss; en mast att binda oss till när kryptosirenerna sjunger förtrollande sånger om ögonblickliga rikedomar.

Min personliga filosofi handlar om utdelningsbetalande, icke-cykliska och företag med låg osäkerhet. Ett tillvägagångssätt som var så tråkigt att när jag talade förra veckan på Australian Shareholder's Association-konferensen betänkte en medlem min konservatism och sa att han aldrig skulle investera som jag. Jag log bara, för jag är okej att vara tråkig. Det passar mitt temperament och återspeglar tuffa lärdomar under .com-härdsmältan. Ja, jag har underpresterat sedan bubblan började blåsas upp ordetnligt. Ja, jag har presterat väldigt bra de senaste sex månaderna. Men genom det hela har jag hållit mig på rätt spår för att uppnå mina mål – den enda anledningen till att jag investerar.

Nu är det dags att damma av eller upptäcka din filosofi. För de mer erfarna investerarna som läser, kanske några investeringar gled in i din portfölj som inte stämmer överens med din filosofi. Helt förståeligt – sirenljuden av snabba rikedomar och FOMO är verkliga. Men nu är det dags att beskära. För de nya investerarna är den perfekta tiden att definiera en filosofi nu. Under .com-kraschen fick jag min värld skakad av Jeremy Siegels Stocks for the Long Run och The Future for Investors. De har ingjutit i mig ett visceralt behov av att återinvestera utdelningar under decennier. Som sagt, tråkigt. Din filosofi kan se annorlunda ut. Räkna på det. Skriv ner det. Hitta investeringar som passar din filosofi. Jag misstänker att de kommer att bli billigare när bubblan spricker.

Mark LaMonica är Director of Product Management på Morningstar

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Morningstar  

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar