Inga fler Rysslandsfonder på fondtorget - sparare tappar 99,5%

Pensionsmyndigheten har beslutat att avregistrera alla Rysslandsfonder på fondtorget till en kurs som är en halv procent av den senast handlade kursen. 

Johanna Englundh 2022-06-13 | 15:27
Facebook Twitter LinkedIn

moskva

Den 28 februari 2022 stängde fyra Rysslandsfonder och sex östeuropafonder för handel på fondtorget, vilket innebar att sparare inte har kunnat köpa eller sälja fondandelar i fonderna och kontona låstes. Nu har myndigheten beslutat att avregistrera fonderna till en kurs som är en halv procent av den senast handlade kursen. Således kommer värdet att minskas med 99,5% av vad innehavet i fonden tidigare var värt. 

"Avregistreringen kommer alltså innebära att värdet på berörda pensionssparares premiepension minskar kraftigt till en början.  Tanken är att den framtida försäljningen gör att delar av förlusten kan ersättas", skriver Pensionsmyndigheten.

Men i och med avregistreringen kommer spararnas konton återigen låsas upp och de kommer kunna byta fonder igen. Anmärkningsvärt är att de som har haft Rysslandsfonder inte har kunna byta några av sina övriga fonder under denna tidsperiod heller, då kontot varit låst för all typ av förändring. 

Pensionsmyndigheten poängterar att detta kommer att vara en långdragen process. 

"Avvecklingen kan komma att ta flera år. Hur den slutgiltiga ersättningen blir beror på hur handeln i Ryssland kommer att fungera i framtiden", skriver myndigheten.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings