Bästa och sämsta ETF:erna i juni

Kinas aktiemarknad, driven av teknikaktier, rekylerar och tar rampljuset. Solenergins goda avkastning fortsätter också. Å andra sidan, medan EU kommer överens om en landmärkesreglering för att rensa upp i "krypto vilda västern", fortsätter ETP:er för digitala tillgångar tappa fart.

Valerio Baselli 2022-07-05 | 10:53
Facebook Twitter LinkedIn

trofé

Enligt Morningstar-data var det cirka 80 procentenheter mellan de bästa och sämst presterande europeiska börshandlade produkterna (ETP) i juni, med en avkastning för månaden som sträcker sig från 28,3% till -52,6%.

Vi har tittat på de viktigaste trenderna under årets sjätte månad, exklusive omvända och belånade fonder. Dessa instrument, som är rent passiva produkter, återspeglar utvecklingen av marknaderna utan partiskhet (bra eller dålig) hos en aktiv förvaltare.

Kina dominernar vinnarlistan 

Enligt Morningstar Direct talar de 15 bästa ETP:erna i juni nästan uteslutande kinesiska. Rankingen leds av Global X China Electric Vehicle and Battery UCITS ETF, som exponeras för en korg av 20 kinesiska företag som tillverkar elfordon, eller deras komponenter som litiumbatterier, batteriproduktionsutrustning och batterimaterial som t.ex. litium och kobolt.

Det finns också flera trackers exponerade för tekniksektorn. Efter att branschjättar som Alibaba (BABA) och Baidu (BIDU) rapporterade bättre än väntat kvartalsresultat, upplever kinesiska internetaktier en verklig förändring i marknadens sentiment, med investerare som lockas av låga värderingar och sökandet efter avkastning mitt i en europeisk och amerikans björnmarknad.

Det förnyade intresset för den kinesiska aktiemarknaden drivs också av förhoppningen att regeringen äntligen ska genomföra åtgärder för att återuppliva ekonomin, som har varit strandsatt i Covid-kampen i flera månader. Den 27 juni injicerade People's Bank of China totalt 100 miljarder yuan (cirka 15 miljarder dollar) i banksystemet via repor – det största dagliga tillskottet under andra kvartalet – för att lätta på trycket till följd av den ökade efterfrågan på likviditet mot slutet av första halvåret.

"Det värsta borde vara över för kinesiska teknikaktier", säger Chelsey Tam, senior aktieanalytiker i Asien på Morningstar. Enligt experten har Kina lärt sig mycket under den senaste perioden och framöver när nedstängningen lättar kommer regeringen troligen att lansera stimulanser inom penningpolitiken och även finanspolitiken. I likhet med landets stora internetjättars resultat "kan de överraska på uppsidan eftersom dessa företag nu är mindre fokuserade på tillväxt och mer på lönsamhet".

Momentumet för den alternativa energisektorn, och i synnerhet för de investeringslösningar som är specialiserade på solenergi, fortsätter. På 17:e plats i rankningen av de bäst presterande ETP:erna för juni månad är Global X Solar UCITS ETF, med en månatlig utveckling på 11,5%. Fonden följer Solactive Solar v2 Index, som har 50 komponenter och är utformat för att ge exponering mot stora företag verksamma inom solenergi. Kom ihåg att den 18 maj förra året avslöjade Europeiska kommissionen REPowerEU-paketet om energibesparing och diversifiering av utbudet, samt att påskynda den gröna omställningen.

Krypto samlas återigen i bottenskicket  

Listan över de sämst presterande ETP:erna i juni ser – återigen – endast instrument exponerade för digitala tillgångar som blockchain eller kryptovalutor.

Hela kryptoekosystemet är under press, vilket bevisas av det faktum att Bitcoin föll under 20 000-dollarstrecket i slutet av månaden, vilken markerade en viktig teknisk nivå. Med en förlust på över 37 procentenheter var juni den sämsta månaden sedan 2011 för den populäraste krypton. Det bör också noteras att Bitcoin - som traditionellt inte är relaterat till aktiemarknader - föll parallellt med amerikanska aktier: andra kvartalet 2022 var det sämsta sedan 1970 för S&P 500, medan Nasdaq noterade sitt svagaste halvår sedan 1998.

Samtidigt verkar EU ha hittat en gemensam grund om den föreslagna lagen som syftar till att reglera kryptovalutamarknaden, känd som Markets in Crypto-Assets eller MiCA. Nyheten bekräftades av kommissionen via dess Twitter-profil, och den har redan väckt en rad blandade reaktioner på sociala medier (läs bara kommentarerna under tweeten).

"Denna landmärkesreglering kommer att sätta stopp för vilda västern-beteendet i krypto och bekräftar EU:s roll som en standardsättare för digitala ämnen", sa Frankrikes finansminister Bruno Le Maire i ett uttalande. "MiCA kommer att bättre skydda européer som har investerat i dessa tillgångar och förhindra missbruk av kryptotillgångar samtidigt som det är innovationsvänligt för att bibehålla EU:s attraktionskraft", tillade han.

Bland de krav som kommer att ställas på CASPs (Crypto Asset Services Providers) enligt de nya reglerna kommer det att finnas ett juridiskt ansvar för företag i händelse av förlust av deras kunders kryptotillgångar, samt nya krav för att förhindra marknadsmanipulation och insiderhandel och nya regler om kryptovalutors miljö- och klimatpåverkan.

Lagförslaget måste formellt godkännas av rådet och Europaparlamentet innan det träder i kraft.

De största

Månatliga topp- och floppavkastningar sammanfaller ofta med mycket volatila och därför riskabla produkter som borde utgöra en väldigt liten del av din portfölj. Ovan är en översikt av de största Europeiska börshandlade produkterna i termer av förvaltat kapital, vilka kan vara mer lämpliga att överväga bland kärninnehaven i en portfölj.  Avkastningen i juni 2022 sträcker sig från -6,7% för iShares $ Treasury Bond 1-3yr UCITS ETF USD som steg 1,8%.

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Valerio Baselli

Valerio Baselli  är reporter på Morningstars kontor i Paris.

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar