Brittiska börsen positiv trots politiskt kaos

Sedan gårdagens börsstängning har det varit riktigt stökigt hos Boris Johnson och hans parti. Flera högt uppsatta statsråd har lämnat, men börsen verkar se på det hela med positiva ögon. 

James Gard 2022-07-06 | 14:40
Facebook Twitter LinkedIn

Union Jack jigsaw

De brittiska aktiemarknaderna har hittills reagerat positivt på nyheterna om den senaste politiska turbulensen i landet som har lett till att två högprofilerade statsråd har lämnat, inklusive kanslern Rishi Sunak.

Medddelandet från både Storbritanniens finansminister och hälsominister Sajid Javid om att de lämnar sina jobb kom efter marknadens stängning på tisdagen, så onsdagens öppningshandel ger investerare en första indikation på marknadssentimentet. FTSE 100 steg nästan 1,5% med 100 punkter till 7 124, medan den mer inhemskt fokuserade FTSE 250 ökade med 1% eller 223 punkter till 18 539. Ett vanligt riktmärke för investeringsfonder, FTSE All Share, steg med en liknande procentandel till 3 917 poäng. Uppenbarligen är professionella investerare glada över utvecklingen.

 

Dessa vinster kan tolkas på ett antal sätt: marknaderna väntar på ett ledarbyte i det konservativa partiet, eller ett lättnadsrally efter några få dagar för de europeiska aktiemarknaderna. Valutarörelser är också en faktor eftersom pundet fortsätter att ligga under press - pundet hade redan börjat falla från 1,21 dollar till 1,20 dollar innan nyheten om avgångarna började komma. Men detta kommer i en stark period för dollarn, som nådde en 20-årig högsta nivå mot euron denna vecka. Pundet steg mot euron i morse till 1,17 pund, men det kommer i samband med en press på euroområdets valuta. I allmänhet är dock dessa marknadsrörelser inte särskilt markanta med tanke på den politiska kris som premiärminister Boris Johnson står inför. Eller kanske har marknaderna "sett skriften på väggen" efter partygate-skandalen som Tory-ledaren hade turen att undkomma.

Rishi Sunaks avgång var den andra som tillkännagavs, men den var den viktigaste för sparare och investerare. Sunak lämnar över till utbildningssekreterare Nadhim Zahawi, grundaren av det börsnoterade opinionsundersökningsföretaget YouGov (YOU). Den tidigare kanslern hade i alla fall varit under press i månader på grund av oro över hans frus affärsintressen (paret dök upp på Sunday Times Rich List i år) och skattestatus. Sunak var chef för det brittiska finansministeriet från 2020 till 2022 och kommer att bli ihågkommen för att ha presiderat över ledighetsprogrammet under pandemin och den ödesdigra "äta ute för att hjälpa till"-politiken. Hans sista skatteåtgärd som kansler var att införa en oväntad skatt på brittiska olje- och gasbolag, införa en engångsbetalning till låginkomstfamiljer och en rabatt på 400 pund på energiräkningar för alla hushåll. Detta kom efter vårens uttalande i mars 2021.

"Den avgående förbundskanslern har framhållit skillnader i åsikter om finanspolitik som en viktig orsak till hans avgång. Förväntningarna är att den nya kanslern kommer att luta sig mot mer finanspolitisk generositet än vad hans föregångare har varit nyligen. Han står inför enorma utmaningar", säger Paul O’Connor, chef för multi-asset på Janus Henderson.

"Den nya kanslern kommer inte att vara i en position att väsentligt ändra kursen i den brittiska ekonomin. Detta förklarar förmodligen varför pund och andra brittiska tillgångar knappt har flyttat på nyheterna om dessa avgångar och utnämningar. Det bästa han kan hoppas på är att hjälpa till att stabilisera skeppet tills den globala ekonomiska stormen har passerat. Vissa riktade finanspolitiska åtgärder verkar mer sannolika än ett försök att införa en transformativ ny politisk regim."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

James Gard  is content editor for Morningstar.co.uk

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings