EU:s handlingsplan sammanfattad på 3 minuter

Här är en snabb uppdatering av handlingsplanen för hållbara finanser för att se till att du är uppdaterad med de senaste regulatoriska kraven.

Catherine Elliott 2022-08-04 | 9:00
Facebook Twitter LinkedIn

Environment Illustration

Chansen är stor att du är ganska bekant med EU:s handlingsplan för hållbar finansiering. Under de senaste åren har dess inverkan i den europeiska finanssektorn varit betydande.

10-punktsplanen syftar till att mobilisera privat finansiering för att stödja hållbar ekonomisk tillväxt i Europa och samtidigt hantera risker som härrör från miljö-, sociala och styrningsfrågor (ESG). Det är en del av genomförandet av både det bredare Parisavtalet om klimatförändringar och FN:s 2030-agenda för hållbar utveckling.

Även om en del av lagstiftningsarbetet har formaliserats och redan införts, kommer mycket av implementeringen av regelverket att fortsätta under 2022 och 2023, vilket bidrar till att placera ESG-överväganden i framkanten av investeringsbeslut.

Rapporteringskrav och upplysningar utvecklas allt eftersom, så vi har satt ihop en snabb påminnelse om vad planen omfattar och dess viktigaste datum och skyldigheter.

Vilka är målen för handlingsplanen?

Europeiska kommissionen föreslår tio reformer baserade på tre centrala hållbarhetsmål:

För att uppfylla ovanstående mål är handlingsplanen centrerad på flera viktiga lagförslag.

EU:s taxonomi

EU-taxonomin är ett viktigt verktyg för investerare, eftersom det ger vägledning om vilka ekonomiska aktiviteter som kan anses vara miljömässigt hållbara. Klassificeringen kommer också att användas för att utveckla EU-omfattande standarder för rapportering och märkning av hållbara finansiella produkter.

Det finns sex miljömål som definieras av klassificeringen: begränsning av klimatförändringar, anpassning till klimatförändringar, hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, övergång till en cirkulär ekonomi, kontroll av föroreningar och förebyggande samt skydd av hälsosamma ekosystem.

För att bedömas som hållbar måste en verksamhet väsentligt bidra till minst ett av de sex miljömålen som nämns ovan, inte skada något av de andra målen avsevärt och följa minimigarantier som skapats för att undvika negativ inverkan på samhällsaktörer.

Viktiga taxonomidatum

Från och med januari 2022 är finansinstitut och icke-finansiella företag inom tillämpningsområdet för direktivet om icke-finansiell rapportering (NFRD) skyldiga att rapportera om kvalificerade aktiviteter (dvs. klassificeringsberättigande) för de två första kraven, begränsning av klimatförändringar och anpassning till klimatförändringar .

Från 2023 måste icke-finansiella NFRD-företag då börja rapportera sin egen taxonomianpassning. Finansiella institutioner behöver bara börja rapportera sin taxonomianpassning med början 2024, då de nödvändiga 2023-rapporterade uppgifterna från de icke-finansiella företag som de har i sina portföljer och i sin bokföring är tillgängliga.

Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR)

The Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) kompletterar de nuvarande regelböckerna som styr skapare av, och rådgivare för, finansiella produkter.

I stora drag måste förvaltare avslöja hur hållbarhetsrisker beaktas i deras investeringsprocess, vilka mått de använder för att bedöma ESG-faktorer och hur de överväger investeringsbeslut som kan leda till negativa effekter på hållbarhetsfaktorer (eller Principal Adverse Impacts [PAI] i tillsynsmyndigheternas språk).

SFDR kommer framför allt att höja ribban för investeringsprodukter – särskilt de som vill främja ESG-referenser (artikel 8-fonder) och de med ESG-mål (artikel 9-fonder) genom att sätta strikta minimistandarder för offentliggörande för att förhindra greenwashing.

Viktiga SFDR-datum

Även om SFDR formellt implementerades i mars 2021, utvecklas rapporteringskraven för skapare och produkten och rådgivarna fortfarande under loppet av 2022 och 2023. För att se en detaljerad tidslinje för skyldigheter kan du ladda ner vår kostnadsfria guide till SFDR här.

Riktmärken

Den befintliga EU Benchmark Regulation har ändrats mot bakgrund av EU:s handlingsplan på två fronter. För det första kommer alla investeringsriktmärken att behöva avslöja om och hur de införlivar ESG-kriterier i sina processer.

För det andra har nya standarder för kolprodukter också skapats med två typer av klimatriktmärken som syftar till att hjälpa investerare att bättre förstå koldioxidpåverkan av sina investeringar.

EU Climate Transition Benchmark (EU CTB) och EU Paris-aligned Benchmarks (EU PAD) sätter båda nya minimikriterier för klimatindex, med strängare kriterier för dem som är anpassade till Parisavtalet. Från och med januari 2022 måste administratörer av betydande benchmarks tillhandahålla ett eller flera EU Climate Transition Benchmarks.

Din compliance-resa med Morningstar

EU:s handlingsplan är ett ambitiöst projekt, men det är också ett som markerar en betydande förändring i hur hållbarhet införlivas i investerings- och rådgivningsprocessen.

Morningstar fortsätter att övervaka utvecklingen av EU:s handlingsplan allteftersom dess komponenter utvecklas, och är tillsammans med Sustainalytics redo att stödja yrkesverksamma inom finansiella tjänster under denna övergångsperiod med en branschledande uppsättning lösningar som stöder EU:s taxonomi, SFDR och benchmarking tillsynskrav.

Ta reda på mer om vår lösningssvit som stöder EU:s handlingsplan genom att ladda ner vår kostnadsfria guide.

Download the Free EU Action Plan Guide

Catch up Now

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Catherine Elliott  is a content writer at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar