3 saker att fokusera på vid denna veckas Fed-möte

Med både aktie- och obligationsmarknaderna i en stor luftficka tack vare en hetare inflationsrapport än väntat, är alla ögon riktade mot veckans Federal Reserve-möte.

Tom Lauricella 2022-09-19 | 11:58
Facebook Twitter LinkedIn

 arows

På marknaderna var svaret att återigen höja förväntningarna på hur aggressiv Fed kommer att behöva vara för att tämja inflationen. Frågan är hur centralbanken själv kommer att reagera när den tillkännager sitt beslut på onsdag eftermiddag, och vad kommer tjänstemännen att signalera om deras tankar kring framtida räntehöjningar.

Gnistan till allt detta var en nedslående läsning om inflationen i augustirapporten för konsumentprisindex. Många på marknaderna hade letat efter ytterligare tecken på att inflationen äntligen började svalna. Medan KPI bara steg med 0,1 % i augusti, steg den så kallade kärninflationen med 0,6 % mer än väntat från juli.

Det utlöste en kraftig nedgång på både aktie- och obligationsmarknaderna. Morningstars amerikanska marknadsindex sjönk med 4,81% under veckan, det sämsta resultatet sedan mitten av juni, när aktierna nådde sin lägsta nivå för björnmarknaden.

Under tiden fortsatte obligationsräntorna att stiga högre. Räntan på 10-åriga US Treasury steg till 3,4% från 3,3% en vecka tidigare. Flytten var mer uttalad bland kortfristiga obligationer som mer direkt påverkade Fed-politiska förändringar. Räntorna på 2-åriga US Treasury steg till 3,8% från 3,6%.

Mot den bakgrunden, vad bör investerare fokusera på vid Fed-mötet?

1. Räkna med ännu en stor räntehöjing


Fed har redan höjt räntorna mer aggressivt än någon gång under de senaste fyra decennierna, och höjt federal-funds-räntan från noll i början av året till dess nuvarande mål på 2,25%. Det inkluderade oöverträffade back-to-back-höjningar av fondräntan på 0,75 procentenheter.

Efter KPI-rapporten höjde marknaderna sina förväntningar kring Fed-mötet och förväntar sig nu ytterligare en ökning med tre fjärdedelar snarare än 0,50 procentenheter.

"Beslutet ser väldigt bestämt ut och går från 50 punkter till 75 punkter", säger Jan Nevruzi, amerikansk taxeringsstrateg på NatWest Markets. "Vår prognos är att de kommer att gå med 75 punkter vid det här mötet, kommer förmodligen att hålla den takten i november och kanske gå ner till 50 punkter i december."

2. Kolla på punktdiagrammet

Med förväntningarna centrerade på ytterligare en stor räntehöjning i september, är frågan för marknaderna hur högt Fed kommer att ta räntorna innan de pausar, eller ens börjar sänka dem. För ledtrådar, titta på vad Wall Street refererar till som "punktdiagrammet".

Punktdiagrammen återspeglar de individuella prognoserna från Fed-tjänstemän när det kommer till ekonomin och räntorna. Även om dessa helt enkelt återspeglar förväntningar och inte anger var politiken ska gå, kommer investerare att kunna få en känsla av riktningen. Viktiga prognoser att titta på kommer att vara de som gäller inflation och arbetslöshet. Av särskilt intresse kommer prognoserna för fed-funds-räntan att vara.

"Jag skulle titta på punktdiagrammen... och vad de förväntar sig i slutet av detta år och nästa år", säger Nevruzi. "Punktdiagrammet kan visa en siffra som 4,125% (för årsskiftet) och 4,50 % nästa år, och när det väl händer tenderar marknaderna att spåra den prissättningen."

dot plot

3. Inflationsutsikter


Under det hela kommer Feds diskussion om inflationsutsikterna i tillkännagivandet, prognoser och presskonferens av Fed-ordförande Jerome Powell på onsdagseftermiddagen. En kritisk fråga är hur Fed kommer att karakterisera den senaste inflationsrapporten. Analytiker noterar att problemområdena för KPI låg i kostnader som tenderar att förändras långsamt, såsom hyror eller sjukvård. Frågan blir då hur övertygad Fed är om att inflationen kommer att trenda ner mot sin målnivå på 2%.

Dessutom kommer Feds syn på lönetrycket att vara viktiga, säger Kathy Jones, chefsstrateg för ränteintäkter på Charles Schwab. "Fed är väldigt, väldigt fokuserat på löneökningar, och de är fortfarande höga", säger hon. "Om hela poängen med detta är förstörelse av efterfrågan, måste vi se lönetillväxten sakta ner."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Tom Lauricella  Tom Lauricella is a markets editor at Morningstar. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar