Läckor på Nord Stream 1 & 2 misstänks vara sabotage

Gasledningarna Nord Stream 1 och Nord Stream 2 i östersjön har läckor på flera ställen. Att detta skulle vara en olycka ses som osannolikt, vilket intensifierar det redan tryckta läget på Europas energimarknader. 

Johanna Englundh 2022-09-27 | 15:39
Facebook Twitter LinkedIn

Nord Stream 1

Energikrisen fortsätter att ha ett fast grepp om Europa, som lever i limbo kring Rysslands pålitlighet som naturgasleverantör till kontinenten. I slutet på augusti fanns det en oro att nedstängningen av Nord Stream 1, till följd av det årliga underhållsarbetet, skulle bli permanent och de europeiska länderna har försökt hitta lösningar för att undvika ett totalt stopp av ryska leveranser. 

Nu har en ny oro tagit fasta.

Sabotage eller ej?

 

På måndagseftermiddagen upptäcktes ett läckage på Nord Stream 2 efter ett plötsligt tryckfall i ledningen, som är dragen från Ryssland till Tysklands norra kust. Men läckage har även noterats på Nord Stream 1. Detta innebär att det är hål i ledningarna och att gas läcker ut i Östersjön, konstaterar en talesperson för Nord Stream till Aftonbladet.  

Tysklands regering ser misstänksamt på händelsen och spekulerar i att någon har saboterat ledningarna i en riktad attack med ubåt eller attackdykare, enligt tidningen Tagesspiegel

"Vi kan inte föreställa oss ett scenario som inte innebär en riktad attack. Allt talar emot att det skulle vara slumpen", säger en källa med insyn i de federala myndigheternas arbete till tidningen.

Niklas Rossbach, säkerhetspolitisk analytiker på FOI, säger till Expressen att han än så länge bara kan spekulera kring vad som inträffat, men att det är mystiskt med så många läckor på kort tid. Möjliga orsaker är allt ifrån tekniska fel, bristande underhåll, eller sabotage som det hintats om. 

"Tyskland har gått längst med att säga att det är avsiktligt snarare än olycka som ligger bakom. Det är svårt att veta hur officiella de är, men Tyskland brukar inte blåsa upp misstankar eller ha vidlyftiga teorier utan att ha på fötterna. Tyskarna är lite mer återhållsamma om det säkerhetspolitiska läget, allmänt försiktigare än exempelvis britterna", resonerar han.

Varken företaget Nord Stream eller tyska myndigheter har dock gått ut med någon officiell kommentar om bakgrunden till läckorna, annat än att orsaken utreds. 

Explosioner registrerats vid läckorna

Mätstationer i både Sverige och Danmark har registrerat kraftiga undervattensexplosioner i samma område som gasläckorna.

”Det är ingen tvekan om att det är sprängningar”, säger Björn Lund, lektor i seismologi vid svenska nationella seismiska nätet, SNSN, till SVT.

Den första explosionen registrerades strax efter klockan två på natten mot måndagen och den andra skedde strax efter klockan sju på måndagskvällen.

En av läckorna har en diameter på 1km 

Det danska försvaret publicerade under eftermiddagen de första bilderna och filmerna på gasbubblorna utanför Bornholm vid en av Nord Streams gasläckor.

Den största läckan rör sig om ett område med en diameter på cirka 1 kilometer, medan den minsta bildar en cirkel om drygt 200 meter. 

nord stream leak

Gas kommer läcka i dagar

Omfattande mängder gas bedöms ha läckt ut, men det är oklart hur mycket. Enbart Nord Stream 2, som aldrig tagits i bruk, beräknas innehålla 300 miljoner kubikmeter stillastående gas. Gas som läcker ut från Nord Stream 2-ledningen kommer att fortsätta i flera dagar och kanske till och med en vecka, säger den danska energimyndigheten.

Till följd av detta har "no-go zones" upprättats då fartyg kan förlora flytförmåga om de kommer in i området, och det kan finnas risk för att läckt gas antänds över vattnet och i luften. Men det ska inte finnas några risker förknippade med läckan utanför uteslutningszonen.

Psykologisk effekt bakom högre gaspriser

De holländska och brittiska gaspriserna steg på tisdagsmorgonen efter nyheten att Nord Streams gasledning hade skadats.

Prisökningen är sannolikt en psykologisk effekt mer än något annat, enligt Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken.

"Det finns mycket osäkerhet kring vad som har hänt och varför, och därför blir man orolig kring den övriga gasförsörjningen till Europa", säger Kopfer till TT.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

NYCKELORD
Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar