De mest undervärderade svenska aktierna

Av de svenska aktier som Morningstars analytiker täcker anses 14 vara undervärderade. Betyder detta köpläge eller inte? Vi kikar närmare på de fyra som anses mest undervärderade för tillfället. 

Johanna Englundh 2022-10-04 | 14:41
Facebook Twitter LinkedIn

stockholm

Av de 1 740 aktier som bevakas globalt av våra analytiker är 19 svenska. Dessa aktier har fått ett stjärnbetyg utifrån huruvida analytikern anser att aktien är över- eller undervärderad. De som anses undervärderade får ett stjärnbetyg mellan 4 och 5, medan övervärderade aktier får ett 1-stjärnigt betyg. 

Våra analytiker granskar aktier med hjälp av måttet "pris/verkligt värde", på engelska "Price/Fair Value". Ett pris/verkligt värde på 1 betyder att företaget är så nära att vara verkligt värderat som det går, medan allt runt 2 betyder att det är dubbelt så mycket som det verkliga värdet (och därmed är aktien övervärderad).

När man tittar igenom vår lista över svenska aktier ser vi att samtliga har en P/FV under 1, bortsett för två aktier som har en värdering strax över 1. De enda som har en värdering över 1 är Epiroc (1,12) och Sobi (1,07), men de är fortfarande väldigt nära sin verkliga värdering. 

Morningstars betygssystem tar också hänsyn till en osäkerhetsjustering. Detta är känt som Fair Value Uncertainty-betyget, och det bedömer hur volatila vinster eller kassaflöden sannolikt kommer att vara under de kommande fem till tio åren. Detta är faktiskt ett "riskbetyg" för en aktie, och det finns alltid gott om risker när man pratar om aktier.

De aktier som har ett högt Fair Value Uncertainty-betyg är Getinge, Sandvik, Epiroc och Sobi. Swedbank är den enda svenska aktien som får ett osäkerhetsbetyg på "väldigt högt". De aktier som får ett lågt "osäkerhetsbetyg" är Handelsbanken samt Atlas Copco. 

Nedan är ett fokus på de fyra aktier med ett femstjärnigt betyg och som därmed anses vara undervärderade enligt Morningstars analytiker. 

H&M B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 179 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Hennes & Mauritz är en global detaljhandelskedja som grundades 1947. Utbudet består av kläder, skor och accessoarer, men bolaget driver även affärsverksamhet inom heminredning via H&M Home. Företaget rapporterade försvagade intäkter och vinster under tredje kvartalet, drabbat av avveckling av verksamhet i Ryssland och svagare konsumenttrender på andra håll. Morningstar ser dock H&M-aktien som attraktivt prissatt på nuvarande nivåer, men anser att det finns problemområden för bolaget. 

"Även om vi fortfarande tror att H&M drar nytta av skalfördelar och varumärkeskännedom, tror vi inte att detta längre är tillräckligt för att garantera ekonomiska vinster på medellång till lång sikt i en allt mer konkurrensutsatt miljö, därav vårt no-moat-betyg för företaget. Vidare, företagets lyhörda initiativ för att förbättra försörjningskedjan verkar inte längre fungera, eftersom försäljningen sviktade och lagerdagarna ökade från cirka 117 under 2015 till 145 dagar 2021, medan fasta butikskostnader blir ett allt större hinder för lönsamheten
eftersom butikstrafiken minskar på mogna marknader", resonerade Morningstars seniora aktieanalytiker Jelena Sokolva i en analys den 29 september. 

Ericsson B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 100 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Ericsson utvecklar mjukvara och IT-infrastrukturlösningar för mobil, bredband och molntjänster, samt tillhörande tekniska tjänster. Kunderna återfinns huvudsakligen inom E-handeln, informationsteknologi samt inom kommunikationsbranschen. 

"Vi tror att Ericsson gör kloka strategiska ansträngningar och vi applåderar ledningens försiktiga syn efter att ha sänkt kostnaden för varor och rörelsekostnader samtidigt som de åtagit sig att avsluta eller omförhandla ogynnsamma kontrakt. Vi tror att ledningsgruppen har fokuserat företaget ordentligt på att stärka nätverksinnovation samtidigt som den har förbättrat den operativa effektiviteten", skrev Morningstars analytiker William Kerwin den 29 september. 

"Men med det sagt, tror vi inte att CSP-utrustningsleverantörsindustrin lämpar sig för ekonomiska vallgravar eftersom CSP:s leverantörer av flera källor och flexibel prissättningskraft genom att ställa leverantörer mot varandra. Vi förväntar oss dock att Ericssons omstrukturering och strategiska ansträngningar, i kombination med 5G-efterfrågan, skapar omsättnings- och rörelsemarginalexpansion. Vi tror att Ericssons ansträngningar inom mjukvarudefinierade nätverk kommer att vara fruktbara när mjukvara blir viktig i en 5G-värld." 

Elekta B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Bred
Verkligt värde: 127 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Svenska företaget Elekta utvecklar, tillverkar och distribuerar dosplaneringssystem för neurokirurgi och strålterapi, inklusive stereotaxisk strålkirurgi och brachyterapi. Trots pandemin förväntas efterfrågan på strålbehandling förbli hög under det kommande decenniet. Elekta kommer att gynnas, men dess framgång beror på dess förmåga att kommersialisera sin Unity-produkt och stå emot konkurrensen från Varian (en del av Siemens Healthineers-gruppen).

"Vi tror att hela sektorn har en genomsnittlig tillväxtbana på mellan 4 och 6% efter pandemin, men Elektas mer gynnsamma geografiska mix och Unitys goda utsikter stödjer vår något högre tillväxtprognos på 7% -8% per år", kommenterade Alex Morozov, Morningstars chef för aktieanalys i Europa, i ett meddelande daterat den 25 augusti 2022.

Securitas B

Stjärnbetyg: ★★★★★
Ekonomisk vallgrav: Ingen
Verkligt värde: 164 SEK
Osäkerhetsvärdering: Medel

Securitas är en global aktör verksamma inom säkerhetstjänster som erbjuder ett brett utbud av tjänster som går under stationär – och mobil övervakning, elektronisk säkerhet, brandskydd, GPS-tjänster, samt diverse riskhanteringsfrågor. 

"Inom vår täckning av säkerhetssektorn är Securitas den renaste spelaren på det bemannade bevakningsutrymmet, som omfattar bemannad säkerhet, mobil säkerhet, övervakning och riskbedömning. I detta mycket fragmenterade område är Securitas marknadsledare, med en uppskattad marknadsandel på 15%, en betydande ställning med tanke på att det fjärde största företaget bara har en marknadsandel på 1%" resonerade Morningstars analytiker Michael Field i en rapport daterad 23 augusti. 

"På längre sikt tror vi att Securitas kan dra nytta av flera strukturella trender. Ett ökat fokus på företags operativa risker och en ökad benägenhet att lägga ut verksamheter utanför kärnverksamheten bör stegvis öka aktiviteten i Securitas erbjudanden med högre marginaler, såsom riskkonsultation och säkerhetssystem. På liknande sätt har ett ökat resande resulterat i ökad exponering för sjukdomspandemier och internationell terrorism. Detta har lett till att flygplatser och transitcenter ständigt försöker öka och förbättra säkerhetsåtgärderna, vilket, även om det är bra för säkerhetsbranschen, särskilt gynnar globala säkerhetsföretag som Securitas med avancerad kunskap och kapacitet."

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Alfa Laval AB37,00 USD-0,72
Assa Abloy AB ADR14,28 USD-0,76
Assa Abloy AB Class B299,40 SEK-0,80Rating
Atlas Copco AB ADR16,75 USD0,36
Atlas Copco AB Class A201,70 SEK0,65Rating
Epiroc AB DR20,21 USD0,90
Essity AB Class A274,00 SEK0,18
Essity AB Class B275,10 SEK1,03Rating
Getinge AB ADR16,97 USD-0,47
Hennes & Mauritz AB Class B  
Sandvik AB216,00 SEK0,23Rating
Sandvik AB ADR20,66 USD0,34Rating
Securitas AB ADR9,45 USD0,43
Skandinaviska Enskilda Banken AB Class A151,75 SEK-0,20Rating
SKF AB B210,00 SEK-0,14Rating
Swedbank AB ADR20,45 USD0,54
Swedish Orphan Biovitrum AB567,34 MXN64,69
Swedish Orphan Biovitrum AB271,20 SEK0,22Rating
Svenska Handelsbanken AB B120,60 SEK-0,99
Tele2 AB A105,00 SEK0,96
Tele2 AB Class B105,65 SEK1,25Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Class B62,46 SEK0,81Rating
Telia Company AB26,83 SEK0,68Rating

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar