Handelsbanken lanserar nytt hållbarhetsverktyg

Handelsbanken lanserar "Hållbarhetsanalysen", en tjänst som hjälper kunderna att analysera vilken hållbarhetspåverkan deras sparande har.

Johanna Englundh 2022-10-13 | 12:20
Facebook Twitter LinkedIn

handelsbanken

Tjänsten går under namnet ”Hållbarhetsanalysen” och kan användas av kunderna för att få koll på hållbarhetsaspekterna i sitt sparande. Det gäller både sparande i fonder och enskilda aktier på ett ISK- eller depåkonto.

"Över 68 procent av Handelsbankens kunder anger i investeringsrådgivningen att hållbarhet är ganska viktigt eller mycket viktigt i sparandet. Det är glädjande att vi kan möta det ökande intresset för hållbarhet med vår nya hållbarhetsanalys som gör det enklare att få koll", säger Daniel Andersson, chef för avdelningen sparande och pension på Handelsbanken.

Klimat och miljö den viktigaste hållbarhetsfrågan, enligt Handelsbankens sparare. Den nya tjänsten gör det möjligt för kunden att se sitt koldioxidavtryck, hur stor andel av sparandet som väljer bort fossila bränslen och vilken EU-klassificering deras fondinnehav har.

Ranking och klassificering är på fondnivå medan hållbarhetsindikatorn, koldioxidavtryck och andel som väljer bort fossila bränslen beräknas på aggregerad innehavsnivå för kundens individuella sparande.

"Nu ser vi fram emot att fortsätta utveckla 'Hållbarhetsanalysen' i takt med den ökande tillgången på hållbarhetsdata och utifrån kundernas önskemål", säger Linda Haraké, hållbarhetsansvarig för affärsutvecklingen på avdelningen sparande och pension inom Handelsbanken, i en kommentar.

Morningstar, som bevakar 5 000 olika fonder på den svenska marknaden och har hållbarhetsdata för över 16 000 bolag globalt, har varit med i utvecklingen av tjänsten. 

Det är tydligt att intresset för hållbarhet bland sparare i Sverige fortsätter att öka, men samtidigt är det många som tycker det är svårt att veta vad som faktiskt menas med hållbarhet när det kommer till sparande och investeringar. Därmed tycker vi på Morningstar att det är väldigt glädjande att se att detta intresse möts av aktörer som försöker hjälpa sparare att hitta rätt genom innovativa lösningar.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar