Kärninflationen i USA når 40-årshögsta - börserna faller

Även i USA kom inflationssiffrorna in högre än väntat, och nu väntas Fed fortsätta höja räntan för att stävja inflationsrusningen

Johanna Englundh 2022-10-13 | 15:51
Facebook Twitter LinkedIn

Jerome Powell

Inflationstakten i USA i september, mätt som KPI, uppgick till 8,2 procent jämfört med samma månad året innan. Det var en marginellt lägre prisökningstakt än i augusti, men något högre än de 8,1 procent som ekonomer hade räknat med enligt Bloombergs sammanställning. Detta förstärker uppfattningen att Federal Reserve kommer att fortsätta höja räntorna aggressivt för att försöka stävja skenande prishöjningar.

Kärninflationen, som exkluderar prisökningar på livsmedel och energi, uppgick till 6,6 procent jämfört med året innan. Jämfört med förra månaden var kärninflationen 0,6 procent vilket var samma ökningstakt som i augusti.

I ett annat oroande tecken steg "kärn"-inflationstakten som utelämnar livsmedels- och nergipriser med 0,6%, vilket är den största ökningen på 40 år. Wall Street hade förutspått en uppgång på 0,4%. Ökningen av kärntakten under det senaste året klättrade till en ny topp på 6,6% från 6,3%,

Fed väntas höja räntan och börserna faller brett

Amerikanska centralbanken Federal Reserve har inlett en serie räntehöjningar som syftar till att dämpa den värsta inflationen sedan början av 1980-talet, men framstegen har varit långsamma. Ändå väntas den högre lånekostnaden försvaga ekonomin under nästa år och dra ner inflationen. Priserna tenderar att falla när konsumenterna spenderar mindre och efterfrågan på varor och tjänster minskar.

Fed kan dock behöva höja räntorna så högt för att slå tillbaka inflationen att det kan tippa ekonomin i recession. Den årliga inflationstakten är mer än fyrdubblad jämfört med nivåerna före pandemin på mindre än 2%.

Topptjänstemän signalerade att de kommer att göra vad som krävs för att slå ner inflationen – även till priset av lågkonjunkturen – vid Feds sista stora möte i september.

Börserna faller tungt efter beskedet. I Stockholm vände breda OMXSPI-indexet från plus 0,8% till minus 2,0%. Därmed har indexet fallit till de lägsta nivåerna hittills i år. 

Även amerikanska börsen backade tungt. Efter ett par minuters handel var S&P 500 ned 2,1% medan Dow Jones tappar 1,5% och tekniktunga Nasdaq faller hela 2,9%. 

 

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar