Brittiska minibudgeten rivs upp

Nya finansminister Jeremy Hunt backar på fler av Kwartengs skatteplaner och säger att fler svåra beslut väntar.

Ollie Smith 2022-10-17 | 14:24
Facebook Twitter LinkedIn

uk gov

Den nya finansministern Jeremy Hunt har rivit sönder regeringens minibudgetpolitik och tillkännager en extraordinär U-sväng på planer på att sänka skatten. Den planerade sänkningen av inkomstskatten nästa år till 19p till pundet har nu förkastats, och stödet för energiräkningen kommer nu att upphöra i april 2023.

Detta innebär att, inklusive fredagens upphävande av den planerade bolagsskattesatsen och den förhastade u-svängen på 45p skattesatsen, har tre nyckelpelare i minibudgeten den 23 september nu rivits. Endast förändringar av folkförsäkringen och sänkningen av stämpelskatten finns kvar sedan den dagen.

Regeringen kommer nu också att genomföra en finansledd granskning av hushållens energistödpaket, efter att Hunt sa att hans avdelning inte längre kunde hämmas av volatiliteten i de globala energipriserna. Det ursprungliga paketet, känt som energiprisgarantin kommer nu att upphöra i april 2023, snarare än att vara i två år från oktober 2022.

Med mild röst i ett högtidligt tv-tal upprepade Hunt den brittiska regeringens engagemang för finanspolitisk stabilitet, efter en tre veckors period av förödelse på obligations- och bolånemarknaderna.

"Ett centralt ansvar för varje regering är att göra det som är nödvändigt för ekonomisk stabilitet", sa han.

"Ingen regering kan kontrollera marknaderna, men varje regering kan ge säkerhet om de offentliga finansernas hållbarhet."

Vid sidan av åtgärderna, sa Hunt också att flera andra politikområden fick kalla handen.

"Vi kommer inte längre att fortsätta med sänkningarna av utdelningsskattesatserna, upphävandet av arbetsreformer utanför lönelistan, det nya momsfria shoppingsystemet för icke-brittiska besökare eller frysningen av alkoholskattesatserna", meddelade han.

Kwartengs skattesänkningar i detalj:

Grundskattesatsen för inkomstskatt skulle sjunka till 19% nästa beskattningsår - DRAS TILLBAKA

Bolagsskatten skulle sänkas till 19% nästa beskattningsår – DRAS TILLBAKA

45p skattesats avskaffad från och med nästa beskattningsår - DRAS TILLBAKA

Tuffa beslut framöver

Premiärminister Liz Truss har gjort det omfattande stödpaketet till en central del av sitt pitch till landet och har använt det upprepade gånger för att hävda att hennes Labour-motståndare inte hade en långsiktig plan för att hantera utfallet från Ukrainakriget och stigande gaspriser.

"Målet är att utforma ett nytt tillvägagångssätt som kommer att kosta skattebetalarna betydligt mindre samtidigt som de stödjer de mest behövande," sa Hunt.

"Det kommer att bli fler svåra beslut är jag rädd, både när det gäller skatter och utgifter. Alla [statliga] avdelningar kommer att behöva fördubbla sina ansträngningar för att hitta besparingar. Vår prioritet [...] kommer alltid att vara de mest sårbara."

Hunt kommer nu att gå till underhuset för att göra ett uttalande idag. Han hade efter överenskommelse med talman Lindsay Hoyle beslutat att hålla ett tv-sänt tal för att ge en kort sammanfattning av interventionen till marknaderna.

Hittills verkar den önskade avsikten med Hunts budskap ha uppnåtts. Pundet är upp mot US-dollarn, men inte dramatiskt, medan FTSE 100 handlas upp när dagens handelssession fortsätter. Sterling handlas för närvarande till cirka 1,13 USD, från 1,12 USD på fredagen, och FTSE ligger på 6 898.

Räntorna på statsobligationer fortsatte att försvagas efter tillkännagivandet, med den 10-åriga gilten nu strax under 4% och den 30-åriga gilten handlas till 4,38%, från 4,45% före kanslerns uttalande.

Den 10-åriga gilten hade brutit 5%-strecket vid kulmen av marknadsoron.

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

About Author

Ollie Smith  is editor of Morningstar UK

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar