Ericsson rapportrasar - vd borde sparkas anser ABG

Telekombolaget Ericssons aktie straffas rejält på Stockholmsbörsen efter sin rapport och drar med sig storbolagsindex nedåt på torsdagen. Nu lyfts röster att bolagets vd borde få kicken. 

Johanna Englundh 2022-10-20 | 12:18
Facebook Twitter LinkedIn

ericsson

Ericsson redogjorde för sämre marginalutveckling i tredje kvartalet och flaggade dessutom för att nya kontrakt väntas späda ut marginalen under 2023. Dessutom har avmattning i Nordamerika noterats, en marknad som varit stark och lyft Networks under en längre tid.

Betydande nya kontrakt med ytterligare geografi kommer tillsammans med tidigare tecknade kontrakt fortsätta att öka försäljningen under fjärde kvartalet och även bidra med betydande volymer under 2023, skriver Ericssons vd Börje Ekholm. Marknaden tog dock inte emot detta med ro, som handlade ned aktien nästan 16% vid lunchtid. 

Stockholmsbörsens storbolagsindex var ned 1,9% strax efter lunch på torsdagen, vilket var betydligt sämre än övriga Europa där exempelvis tyska DAX-indexet backade 0,71%, franska CAC40 handlades kring nollan och brittiska FTSE100 var -0,2%. Ericsson var OMXS30-indexets främsta sänke följt av Boliden med ett tapp på -8,4% 

Enligt analyshuset ABG är detta det tredje kvartalet i rad som Ericsson tydligt missar förväntningarna, och de håller inte tillbaka med sin kritik. 

”Detta sker vid en tidpunkt då efterfrågan på Network-utrustning är stark tack vare en global ökning av utgifterna för 5g. Ericssons division Network går bra, men tyvärr har ledningen hittat ett helt nytt sätt att förlora pengar på i Cloud Software and Services”, skriver ABG i en mäklarkommentar efter rapporten och lyftar fram förvärvet av amerikanska Vonage som divisionens senaste besvikelse, enligt Di

ABG poängterar att Ericsson är en av två leverantörer av telekomutrustning i väst vid en tid då hela världen uppgraderar till 5g vilket är en bra bakgrund.

”Men om signalen från styrelserummet är att bli ertappad på bar gärning för att muta IS-terrorister, rutinmässigt missa förväntningarna och göra dåliga förvärv är acceptabelt, då är aktien oinvesterbar. Detta råkar vara precis vad marknaden signalerar, hur ska vi annars förklara den oerhört billiga värderingen? Att sparka Ekholm löser förstås inte alla problem men det skulle vara en bra start”, skriver ABG.

Morningstars syn på Ericsson-aktien har ännu inte uppdaterats till följd av rapporten. Aktien ansågs vara betydligt undervärderad sett till gårdagens stängningskurs på 6.41 dollar. 

Price/fair value: 0.68

Fair Value Estimate: 9.40 USD

Morningstar Uncertainty Rating: Medium

Morningstar Economic Moat Rating: Stabil

Prenumerera på vårt veckovisa nyhetsbrev kostnadsfritt:

Anmäl dig här

Facebook Twitter LinkedIn

Securities Mentioned in Article

Security NamePriceChange (%)Morningstar Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson ADR Class B5,59 USD0,54Rating
Telefonaktiebolaget L M Ericsson ADR Class B81,00 MXN0,00
Telefonaktiebolaget L M Ericsson Cedear2 374,00 ARS0,00

About Author

Johanna Englundh  är redaktör för Morningstar Sverige. Kom i kontakt med Johanna via mejl eller följ på twitter. 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Alla rättigheter förbehållna.

Användarvillkor        Privacy Policy        Cookie Settings        Upplysningar